Sijoittajat ja grynderit jyräävät Helsingissä

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

Luonto-, maisema- ja kulttuuriarvot ovat jääneet sijoittajien ja gryndereiden voitontavoittelun jalkoihin Helsingin kaavoituksessa. Uusimpia esimerkkejä tästä ovat Kruunuvuorenrannan ylimitoitetut rakentamistavoitteet ja Katajannokan hotellihanke.


Kaupunginvaltuustossa keskiviikkona tiukan keskustelun jälkeen äänin 59-26 hyväksytyssä Kruunuvuorenrannan osayleiskaavassa rakentamisalue laajennetaan öljysatamalta vapautuvan alueen lisäksi valtakunnallisesti merkittäviksi ja suojelun arvoisiksi määritellyille alueille.


Öljysataman alueelle sopisi luontevasti 6 000 – 7 000 asukkaan uusi asuinalue. Rakentamisalue laajennetaan osayleiskaavassa kuitenkin myös Stansvikin kartanon, Uudenkylän mökkien ja Kruunuvuorenlammen kulttuuriympäristön ja luonnonsuojelun kannalta valtakunnallisestikin merkittäville alueille.


Vihreiden Mari Puoskari esitti SKP:n ja asukaslistan Yrjö Hakasen kannattamana kaavaesityksen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi niin, että rakentamisaluetta supistetaan.


– Ei ole mitään syytä uhrata Kruunuvuorenrannan luonto- ja kulttuurihistoriallisia arvoja rakennusliikkeiden voitontavoittelulle, vetosi Hakanen.


Hän muistutti siitä, että Helsingissä on satamalta vapautuvien alueiden ja Lounais-Sipoon pakkoliitoksen jälkeen tonttimaata enemmän kuin näköpiirissä olevina vuosina tullaan rakentamaan. Hakanen esitti Kruunuvuorenlammen ympäristö ja Uudenkylän mökkialue rajataan rakentamisalueen ulkopuolelle ja rakennusoikeuden vähentämistä. Lisäksi hän esitti Kruunuvuorenselän yli suunnitellun silta- ja pengerväylän korvaamista pikaraitiotieyhteydellä Herttoniemen metroasemalle.


Ylimitoitetun kaavan puolesta äänestivät oikeisto, SDP ja osa Vasemmistoliiton ryhmästä.
Skandaali hotellistaKaupunkisuunnittelulautakunnan enemmistö on tuomassa valtuustoon myös esitystä lasipintaisen jättihotellin rakentamisesta Kauppatorin viereen, keskelle Helsingin arvokkainta aluetta ja kansallismaisemaa.


Norjalainen sijoittaja esiintyy jo tontin omistajan elkein ja on tilannut suunnitelmat arkkitehdeiltä, vaikka vielä ei ole päätetty edes asemakaavasta tai tontin luottamisesta.


48 arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun suomalaista huippuasiantuntijaa on vedonnut lautakuntaan hotellin kaavoituksen pysäyttämiseksi. Samaa ovat vaatineet monet asukasyhdistykset, museovirasto ja arkkitehtiliitto. Yrjö Hakanen jätti jo maaliskuussa valtuustokyselyn, jossa hän esitti arkkitehtikilpailua ja keskustelua vaihtoehdoista hotellihankkeelle sekä vastusti tontin luovuttamista ilman normaaleja reunaehtoja ja kilpailuttamista. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli