Sivistysyliopiston puolesta

30.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 30.5.2008

Innovaatio- vai huippuyliopisto? Termistä riippumatta Helsingin kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun yhdistyminen on ainakin taideaineiden opiskelijoiden mielestä ollut kuollut ajatus jo syntyessään. Ensi vuoden alusta alkavaksi tarkoitettu epäpyhä liitto uhkaa monen opiskelijan ja henkilökunnan edustajankin mielestä laadukkaan taideopetuksen tulevaisuutta ja koko suomalaisen sivistyksen perustaa.


Huolestuneet opiskelijat ja kansalaiset kokoontuivat eduskuntatalolle perjantaina 23. päivänä toukokuuta osoittamaan mieltään hätiköityä yliopistouudistusta vastaan. Mielenosoittajat vaativat innovaatioyliopistohankkeen jäädyttämistä. Tapahtuman kutsuivat koolle Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen opiskelijat ja sitä tukivat eri poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt.


Perjantaina oli myös määrä äänestää hallituksen luottamuksesta. Oppositio nimittäin jätti jo huhtikuussa hallitukselle välikysymyksen yliopistojen uudistamisesta ja rahoituksesta.




Sivistyksen peruspilari tuhotaan



Elokuva- ja lavastustaiteen osaston opiskelijajärjestön (ETL) puheenjohtaja Mike Pohjola totesi puheenvuorossaan, että innovaatioyliopistohankkeen julkilausuttuna pyrkimyksenä on törmäyttää eri tutkimusaloja yhteen ja aikaansaada siten uusia Nokioita joka niemeen ja lahdelmaan.


– Todellisuudessa yliopistouudistuksessa luodaan säätiömuotoisia yliopistoja, tuhotaan korkeakouluverkko, avataan portti lukukausimaksuille ja kanavoidaan yliopistojen puutteellinen rahoitus innovaatioyliopistona markkinoituun salamyhkäiseen riskihankkeeseen, arvioi Pohjola.


Hänen mukaansa nyt ollaan romuttamassa juuri niitä tekijöitä, jotka ovat takoneet Suomelle Tove Janssonin kaltaisia kansainvälisesti menestyneitä kulttuurisuuruuksia.


– Yliopistojärjestelmä kaipaa uudistamista, mutta nyt hallitus on hätiköimällä tuhoamassa sivistysvaltiomme peruspilarin. Emme voi hyväksyä sitä opiskelijoina, taiteilijoina emmekä Suomen kansalaisina. Yliopistouudistuksen pitäisi tapahtua suunnitelmallisesti ja sisältölähtöisesti, linjasi Mike Pohjola.


Mielenosoitukseen lähetti terveisensä myös Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian professori ja tunnettu kulttuurivaikuttaja Peter von Bagh, joka on jo pitkään vastustanut yliopistoja yhteen niputtavaa hanketta. Hänen mukaansa innovaatioyliopisto on "puhallus, josta tulee elokuvan unohdus".




Pettymys vihreisiin



Eduskuntatalon sisältä mielenosoitukseen terveisiä tuoneiden puolueiden kannat jakautuivat luonnollisesti hallitus-oppositio-akselille. Hallituspuolueet korostivat kokoomuksen ja keskustan johdolla sitä, miten kyseessä on kansallinen hanke, jolla turvataan Suomen koulutuksen kilpailukyky kansainvälisessä paineessa.


Erityisen hankalassa asemassa oli hallituspuolue vihreät, jonka kansanedustaja Jyrki Kasvi joutui toteamaan, että innovaatioyliopistohanketta toteutetaan liian nopeasti eikä ole selkeää kuvaa, mitä tästä jo reilun puolen vuoden kuluttua alkavaksi suunnitellusta kolmen yliopiston yhteenliittymästä lopulta tulee. Silti Kasvi ilmoitti vihreiden tukevan hanketta. Tämä tuntui harmittavan montaa nuorta mielenosoittajaa, profiloituihan Vihreä puolue eduskuntavaalien alla vahvasti opiskelijoiden asiaa ajavaksi.


Hallitusrintama ei repeillyt, kun eduskunta antoi äänestyksessä luottamuslauseen yliopistouudistukselle. Tulos merkitsee myös innovaatioyliopistohankkeen jatkumista.




Sotamaa syrjään



Elokuva- ja lavastustaiteen opiskelijoiden mukaan innovaatioyliopistoa on lähdetty toteuttamaan ideologisista lähtökohdista ilman kunnollista suunnittelua tai selvittelyä.


Komentomentaliteetilla läpi viety innovaatioyliopistohanke onkin aiheuttanut myrskyä Taideteollisen korkeakoulun sisällä. Koulun rehtori, innovaatioyliopistohankkeen isä Yrjö Sotamaa pudotettiin jo ensimmäisellä kierroksella Taideteollisen korkeakoulun keväisessä rehtorinvaalissa. Opiskelijat arvioivat Sotamaan vähäisen kannatuksen olleen merkki opiskelijoiden ja henkilökunnan tyytymättömyydestä innovaatioyliopistohankkeen valmisteluun.


Elokuva- ja lavastustaiteen osaston opiskelijat ovat esittäneet pakkoliitoksen vaihtoehdoksi osastonsa yhdistymistä Teatterikorkeakoulun kanssa. Teakin opiskelijat ja henkilökunta ovat ajatuksen takana, mutta ajatus ei tähän mennessä ole innostanut innovaatioyliopistonikkareita.



MARKO KORVELA



>> sivistys.wordpress.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli