Skábmagovat-juhlavuoden teemana Pohjois-Amerikka

25.01.2018 - 08:45

Yhdysvaltain ja Kanadan alkuperäiskansojen elokuva nousee valokeilaan, kun Inarin Skábmagovat-festivaali alkaa tänään. Myös alkuperäiskansojen taistelu ja aktivismi saavat oman sijansa 20-vuotista taivaltaan juhlivan festivaalin ohjelmistossa.

"Alkuperäiskansat ovat selvästi korottamassa ääntään."

– Pohjois-Amerikan ensimmäinen alkuperäiskansojen ohjaama ja tuottama elokuva, Chris Eyren Smoke Signals, täyttää 20 vuotta. Yhteisen juhlavuoden hengessä on hyvä hetki katsoa ja kuulostella, mitä kentällä on sen jälkeen tapahtunut, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Yhtenä alateemana vuoden 2018 Skábmagovilla on taistelu. Elokuvia on luvassa niin Standing Rockin vastarinnasta Yhdysvalloissa, Kanadan inuiittien alueilta kuin Utsjoen Tenoltakin.

– Alkuperäiskansat ovat selvästi korottamassa ääntään. Standing Rockissa taistellaan öljyputkea vastaan, kun taas esimerkiksi inuk-ohjaaja Alethea Arnaquq-Barilin Angry Inuk on länsimaisten järjestöjen vinoutunutta eläintensuojelua raikkaasti läksyttävä dokumentti, Lehtola toteaa.

Katso lisätietoja täältä >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.