Sotaseikkailujen selonteko

16.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/2007

Nato käy raakaa miehityssotaa Afganistanissa ja teurastaa siiviilejä. Sodan tarkoituksena on imperialismin geopoliittisten etujen edistäminen – ja siinä sivussa räjähdysmäisesti lisääntyneen huumebisneksen suojeleminen – , ei Afganistanin auttaminen, talebanien valtaan paluun estäminen eikä terrorismin torjuminen.


Jo alun alkaenkin perustelut USA:n hyökkäykselle Afganistaniin, Naton Isaf-operaatiolle ja Suomen osallistumiselle siihen olivat valheelliset. Afganistanilla ja USA:n vanhan liittolaisen, talebanien, hallinnolla ei ollut mitään suoranaista tekemistä syyskuun 11. päivän terrori-iskujen kanssa.


Nyt Naton sota näyttää päättyvän tappioon. YK:n entinen Bosnian-edustaja lordi Paddy Ashdown arvioi, että Nato on jo "hävinnyt Afganistanissa".


Mitä tekee tässä tilanteessa Suomen porvarihallitus? Sen kriisinhallintaselonteossa harkitaan lisävastuun ottamista Afganistanin nukkearmeijan kouluttamisesta ja johtovastuun ottamista alueellisesta "jälleenrakentamisesta". Hallitus enteilee Suomen läsnäolosta pitkää. Tämän kaiken hallitus on USA:lle luvannut.


Hallituksen linja on edesvastuutonta seikkailua. Suomen tulisi päinvastoin vetäytyä kokonaan Afganistanista niin kauan kuin se vielä on kunniallisesti mahdollista.


Suomen ei pitäisi myöskään sekaantua "humanitaariseen interventioon" Sudanissa eikä Tshadissa, jossa Ranska pelaa uuskolonialistista peliään ja USA kouluttaa ja rahoittaa Sudanin puolelle tunkeutuvia "sissejä".


Hallituksen olisi myös varauduttava vetämään joukkonsa pois Kosovosta, jos maakunnan albaanijohto YK:n päätösten vastaisesti julistautuu "itsenäiseksi" Naton vasallivaltioksi.


Hallitus liputtaa myös Naton nopean toiminnan joukkojen toimintaan osallistumisen puolesta. Jos linja toteutuu, Suomi vedetään uusiin sotilaallisiin operaatioihin maailmalla ja astutaan jälleen uusi askel kohti Nato-jäsenyyttä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli