Suomi asevarustaa taas sadoilla miljoonilla

14.11.2022 - 16:30
(updated: 24.11.2022 - 13:35)
Suomen armeija käyttää ohjusten laukaisuun kuvan kaltaisia raskaita M270-raketinheittimiä. Kuva Flickr

Asevarusteluun käytettävästä rahasta ei Sanna Marinin hallituksella näytä olevan pulaa. Helsingin Sanomien mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tiedotti tämän kuun alussa, että Yhdysvallat on valmis myymään Suomelle 535 miljoonan dollarin edestä raskaiden raketinheittimien ampumatarvikkeita.

Jopa HS ihmettelee, ettei uutisesta ole noussut kohua: ”Harva taisi tajuta, kuinka merkittävästä kaupasta on kyse. Suomi on ostamassa ampumatarvikkeita yli puolella miljardilla eurolla. Se on valtava summa käytettynä pelkästään yhden Maavoimien asejärjestelmän ampumatarvikkeisiin".

Raketit valmistavalla Lockheed Martinilla menee nyt todella hyvin. Helsingin Sanomien mukaan asejätti on valmistanut viime vuosikymmeninä yli 60 000 huippumodernia gmlrs-rakettia. Rauhan ajan valmistuskapasiteetti on ollut tyypillisesti noin 5 000 rakettia vuodessa. Lockheed Martin on myös kasvattamassa voimakkaasti asetuotantoaan.


Lahjontaa ja manipulaatiota

Suomessa Lockheed Martin tunnetaan lähinnä hallituksen valitsemien F35-hävittäjien tuottajana. Erkki Laukkanen toteaa Kansan Uutisten blogissaan yhtiön olevan muutakin. Alansa suurimpana yhtiö on olennainen osa Yhdysvaltojen sotateollista kompleksia, jonka alihankintaketjuihin myös Suomen aseteollisuus haluaa kiivaasti integroitua.

Laukkasen mukaan suomalaisessa keskustelussa Lockheed Martinia on esitelty muun muassa korruptiosta vapaana maailman parhaiden aseiden tuottajana. Todellisuudessa lahjonta ja muu poliittisen päätöksenteon manipulointi ovat olennainen osa yhtiön menestystarinaa. Ilman aggressiivista poliittista kähmintää se ei olisi koskaan päässyt nykyiseen asemaansa Yhdysvaltalaisen sotateollisen kompleksin lippulaivana.

Lähteet:
HS: Suomi teki valtavat kaupat huippumoderneista raketeista – Harva taisi tajuta uutisen merkityksen
Kansan uutisten blogit: Millainen yritys on Lockheed Martin?

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa