Keywords:
Suomi asevarustaa taas sadoilla miljoonilla
Asevarusteluun käytettävästä rahasta ei Sanna Marinin hallituksella näytä olevan pulaa. Helsingin Sanomien mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tiedotti tämän kuun alussa, että Yhdysvallat on valmis myymään Suomelle 535 miljoonan dollarin edestä raskaiden raketinheittimien ampumatarvikkeita.
Jopa HS ihmettelee, ettei uutisesta ole noussut kohua: ”Harva taisi tajuta, kuinka merkittävästä kaupasta on kyse. Suomi on ostamassa ampumatarvikkeita yli puolella miljardilla eurolla. Se on valtava summa käytettynä pelkästään yhden Maavoimien asejärjestelmän ampumatarvikkeisiin".
Raketit valmistavalla Lockheed Martinilla menee nyt todella hyvin. Helsingin Sanomien mukaan asejätti on valmistanut viime vuosikymmeninä yli 60 000 huippumodernia gmlrs-rakettia. Rauhan ajan valmistuskapasiteetti on ollut tyypillisesti noin 5 000 rakettia vuodessa. Lockheed Martin on myös kasvattamassa voimakkaasti asetuotantoaan.
Lahjontaa ja manipulaatiota
Suomessa Lockheed Martin tunnetaan lähinnä hallituksen valitsemien F35-hävittäjien tuottajana. Erkki Laukkanen toteaa Kansan Uutisten blogissaan yhtiön olevan muutakin. Alansa suurimpana yhtiö on olennainen osa Yhdysvaltojen sotateollista kompleksia, jonka alihankintaketjuihin myös Suomen aseteollisuus haluaa kiivaasti integroitua.
Laukkasen mukaan suomalaisessa keskustelussa Lockheed Martinia on esitelty muun muassa korruptiosta vapaana maailman parhaiden aseiden tuottajana. Todellisuudessa lahjonta ja muu poliittisen päätöksenteon manipulointi ovat olennainen osa yhtiön menestystarinaa. Ilman aggressiivista poliittista kähmintää se ei olisi koskaan päässyt nykyiseen asemaansa Yhdysvaltalaisen sotateollisen kompleksin lippulaivana.
Lähteet:
HS: Suomi teki valtavat kaupat huippumoderneista raketeista – Harva taisi tajuta uutisen merkityksen
Kansan uutisten blogit: Millainen yritys on Lockheed Martin?
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.