Tällaiset vaalit Afganistanissa

14.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/14.8.2009

On laajasti tunnettua, että tämän kuun 20. päivänä Afganistanissa pidettäville presidentinvaaleille on luonteenomaista vaalipetos, lahjonta ja äänestäjien pelottelu USA:n ja Naton valvomilla alueilla. Etnisesti pataanien asuttamissa ja kapinallisten hallitsemissa maakunnissa, joissa Taleban on kehottanut boikotoimaan vaaleja, ennustetaan joukkomittaista äänestämättä jättämistä. Tulos ei tule olemaan uskottava ja uudelta hallitukselta tulee puuttumaan kaikenlainen laillisuus.


Afganistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission johtaja Abdul Qader Nurzai kertoi New York Timesille aiemmin tässä kuussa, että hän odottaa alle 30 prosentin äänestysaktiivisuutta maan eteläosissa. Afganistanilainen vaalitarkkailija arvioi mahdollisen vaalivilpin tasoon viitaten, että levityksessä on yli kolme miljoonaa kaksinkertaista äänestysrekisteröintikorttia eli noin 20 prosenttia kaikkiaan 17 miljoonasta.


Barack Obaman hallinnon erityisedustaja Richard Holbrooke myönsi heinäkuun lopulla olevansa huolestunut rekisteröintivilpistä, äänestäjistä, jotka eivät voi huonon turvallisuustilanteen vuoksi äänestää, ääntenlaskun rehellisyydestä ja naisten mahdollisuudesta äänestää.


Nykyisen presidentin Hamid Karzain ennustetaan voittavan vaalit, mahdollisesti yli 50 prosentilla äänistä, mikä merkitsee, ettei vaalien toista kierrosta järjestetä.


Karzaita tukevat erilaiset etnispohjaiset vallanpitäjät, jotka kannattivat USA:n hyökkäystä ja saivat sen tuloksena palautetuksi vahvat asemansa. Seitsemän viime vuoden aikana he ovat USA:n ja Naton miehitysjoukkojen suojeluksessa taas kerran muuttaneet maan pohjois- ja länsiosat omiksi läänitys- ja huumeviljelyalueikseen.


Karzain kampanjaa tukee todellinen sotaherrojen ja tyrannien rosvogalleria, henkilöt, jotka syöksivät Afganistanin vuosiksi raakaan sisällissotaan, kunnes Taleban-liike syrjäytti heidät vallasta.


Karzain kaksi varapresidenttiehdokasta ovat tadzhikkien vahva mies Mohammed Qasim Fahim ja hazarien vallanpitäjä Karim Khalili. Karzailla on myös uzbekkisotaherra Abdul Rashid Dostumin siunaus. Kaikkia kolmea syytetään sotarikoksista 1990-luvulla, ja he valvovat omilla vaikutusalueillaan tiukasti paikallisia hallituksia, poliisia, armeijan yksiköitä ja vaalivirkailijoita.


Karzaita tukevat myös talebanien vastainen pataanisotaherra Abdul Rab Rassoul Sayyaf, jota syytettiin teurastuksista sisällissodan aikana, ja pataanivallanpitäjä Gul Agha Sherzai, jonka julma komento Kandaharissa 1992–1994 oli merkittävä tekijä väestön siirtymisessä Talebanin kannattajiksi. Australian kansallinen yleisradioyhtiö ABC nimesi kesäkuussa hänet yhdeksi maan suurimmista huumeparoneista.


Miehittäjien valvomilla etelän pataanialueilla Karzain kampanja on nojannut rahaan ja valtaan, joka perustuu hänen sinne vuodesta 2001 lähtien luomaansa perhe- ja heimoverkostoon.


Karzain vanhempi veli, USA:n kansalainen Mahmud on Afganistanin rikkain mies, joka omistaa maan ainoan sementtitehtaan ja Toyota-ajoneuvojen myynnin yksinoikeuden. Toinen veli Ahmed Wali on rikastunut oopiumikaupalla. Läntinen tiedusteluvirkailija sanoikin New York Times Magazinelle, että "Karzain perheellä on oopiumia ja verta käsissään".


Tällainen uuskolonialististen miehittäjien sätkynukke esitellään nyt maailmalle "demokratian" ja "terrorisminvastaisen taistelun" symbolina. Tällaisen rikollisen jatkokauden turvaamiseksi myös suomalaiset sotilaat ovat Afganistanissa.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli