Tampere myy itseään

27.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 12 / 27.3.2009

Yleismaailmallisen kapitalistisen talouden taantuman vaikutukset alkavat purra myös kuntatasolla todenteolla. Tuloveron ja yhteisöveron tuoton aleneminen tuo ison loven kuntien talouksiin. Loppuvuodesta lukkoon lyötyjä kuntabudjetteja revitään kiireellä auki


Uudet ennusteet viittaavat siihen, että Tampereella verotulot saattavat pudota noin 40-45 miljoonaa euroa tänä vuonna. Kaupungin talousjohto esittää, että Tampereella haettaisiin vuonna 2009 noin 30 miljoonan euron säästöt tuloslaskelmaennusteeseen verrattuna ja otettaisiin jonkin verran lisälainaa.


– Tavoitteena on, että tilaajalautakunnat tekevät yhden prosentin säästöt, hyvinvointipalvelujen tuotantopuoli ja liikelaitokset tekevät puolestaan kahden prosentin säästöt toimintamenoihinsa, sanoo kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (SKP).


Eli juustohöylää halutaan taas käyttöön ja lujasti, vaikka vakuutellaan muuta toimintamallia. Heinonen muistuttaa, että lautakunnat ja johtokunnat pannaan puun ja kuoren väliin tekemään likainen työ. Listalla ovat olleet vanhushuolto, terveysasemat ja kirjastot sekä kouluruoka, jonka leikkausaikeista on Tampereella syntynyt koululaisten kapinaliike.


– Tällainen juustohöylä merkitsisi toteutuessaan julkisten palvelujen olennaista heikentämistä. Erityisesti näistä kärsisivät kaikkein huono-osaisimmat, kuten ikäihmiset ja köyhät lapsiperheet. Siksi tällaista linjaa ei pidä Tampereella toteuttaa, vaan käydä avoin kansalaiskeskustelu kuntataloudesta.




Omaisuuden myynti on


tyhmää taloutta



Olisiko nyt mahdollista taantuman ja rahapulan vuoksi lykätä Rantaväylän tunnelin ja Hämpin parkkihalloin aloitusta? Paljonko niillä säästettäisiin tänä vuonna ja lähivuosina?


– Nyt olisi syytä todellakin miettiä turhia investointeja. Tällaisia on Tampereella ainakin kaksi: P-Hämppi ja Rantaväylän tunneli. P-Hämpin pääomasijoituksista voitaisiin ottaa tälle vuodelle vielä kahdeksan miljoonan euron säästöt, sanoo Jari Heinonen.


Hän toteaa, että Rantaväylän tunnelista ei vielä tälle vuodelle säästöjä juurikaan saada, mutta lähivuosina sieltä tulisi valtava summa käytettäväksi järkevämpiin ja paikallistaloutta oikeasti elvyttäviin hankkeisiin.


Tilakeskuksen johtaja Ilkka Ojala on esittänyt kaupungin kiinteistöjen mittavaa myyntiä, jopa kansallismaisemasta Tammerkosken partaalta. Listalla ovat muiden muassa Frenckelin tehdaskiinteistö, jossa toimii lehtilukusali ja kaupungin virastoja, Koskitalo sähkölaitoksen vieressä sekä Mediatalo entisen Finlaysonin kiinteistössä.


– Ilkka Ojalan esitykset kaupungin kiinteistöjen myynnistä ovat älytöntä puhetta. Miksi myydä kaupunkilaisten omaisuutta laman oloissa halvalla ja siirtyä maksamaan kovia markkinavuokria? Tyypillistä kokoomuslaisen virkamiehen puhetta, joka on irronnut täydellisesti todellisesta maailmasta, tuohtuu Heinonen.


Ainakin toistaiseksi kaupunginjohto on luvannut, että henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia ei tule. Heinonen toteaa, että asiassa pitää olla valppaana ja kyetä toimimaan henkilöstön puolesta. Hän muistuttaa, että kaupungin henkilöstöjärjestöt ovat ilmoittaneet, että palkankorotusten tai lomarahojen siirto ei niille käy.




XL-ryhmä natisee


sisältäpäin



Tamperetta johtaa kokoomusvetoinen ns. XL-ryhmä, joka pysyy koossa vihreiden ollessa siinä mukana. Jari Heinosen mukaan XL-ryhmä ei ole poliittisesti niin vahva ja yhtenäinen kuin annetaan ymmärtää.


– Kokoomusjohtoinen XL-ryhmä on Tampereella vaikeuksissa. Sisäiset ristiriidat lisääntyvät ja vihreiden on todella vaikea olla puolustamassa kokoomuksen oikeistolaista, kuntalaisia lyövää politiikkaa. Kaiken lisäksi oppositio on poikkeuksellisen voimakas.


Heinosen mukaan on odotettavissa kovaa vääntöä, johon SKP:n ryhmä kutsuu kuntalaisia laajasti mukaan. Nyt on aika kaataa autoistumista tukevat miljoonahankkeet ja aloittaa uudenlainen punavihreä politiikan aikakausi. Kaupunginvaltuusto käsittelee taloustilannetta 22. huhtikuuta.


– Kuntalaisia kuunnelleen tässä edetään. Sanomme selkeästi ei kaupungin omaisuuden hukkaamiselle, P-Hämpille ja Rantaväylän tunnelille ja kyllä kunnolliselle kouluruualle, Koukkuniemen vanhainkodin hoitotasolle sekä terveyskeskusten ja kirjastojen aukipitämiselle myös kesäaikana, sanoo kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli