"Tarvitaan työläisten omaa aktiivisuutta"

30.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 17 / 30.4.2009

Ammattiyhdistysliike järjesti tämänvuotisessa Suomen sosiaalifoorumissa useita keskustelutilaisuuksia. Ajankohtaisten europarlamenttivaalien vuoksi vahvana teemana läpi useammankin tilaisuuden kulki Euroopan unioni työntekijöiden ja ay-liikkeen näkökulmasta.


Helsingin Metalli 5:n kutsuma kansainvälinen ay-vieras Carlos Carvalho Portugalin keskusammattiliitto CGTP:stä viittasi unionin historiaan ja totesi, että unionin synnyllä ja kehityksellä on itse asiassa vain vähän tekemistä yhteiskunnallisten kysymysten kanssa.


Rooman sopimus 1957 loi Euroopan talousyhteisön ja Carvalhon mukaan vahvisti kapitalismin asemaa Euroopassa. Sen jälkeen EU:n laajentuminen on ollut demokratian vastainen poliittisen eliitin projekti, jossa ei kansalaisten mielipiteitä ole juuri kyselty.


Carlos Carvalho kertoi, että vaikka Portugalin valtio on saanut EU:lta tukea, on valtaosa kansalaisista unionin vastaisia.


– Olemme maksaneet unionin jäsenyydestä kovan hinnan. Portugalin teollisuus on vaikeuksissa, ja maatalouskin unionissa keskittyy Keski-Euroopaan, sanoo Carvalho. Jos Portugalissa olisi järjestetty kansanäänestys EU:n perustuslaista, olisivat maan kansalaiset sen todennäköisesti hylänneet.




EY-tuomioistuin yritysten asialla



Lissabonin sopimuksen nimellä markkinoitu EU:n perustuslaki vie unionia työläisten kannalta huonoon suuntaan. Sosiaalinen ulottuvuus puuttuu sopimuksesta lähes kokonaan, ja monet ay-liikkeen kannalta tärkeät kysymykset työnnetään vapaakauppaa ja kapitalismia ylistävän liturgian taakse.


EY-tuomioistuimen valta tulee perustuslain myötä kasvamaan. Carlos Carvalho luetteli useita EY-tuomioistuminen päätöksiä, joissa on yritysten oikeudet asetettu työläisten oikeuksien edelle. Ristiriitaisesti tuomioistuin on myös päätöksillään kaventanut eurooppalaisen ay-liikkeen järjestäytymisvapautta, vaikka unionissa on monia muita vapauksia kasvatettu kohtuuttomuuksiin asti.


Carvalhon mukaan ay-liike kaipaa nyt uutta tilaa.


– On kamppailtava asema, jossa ay-liikkeellä on enemmän valtaa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Esimerkiksi europarlamenttivaalit ovat tärkeät, koska ne antavat vasemmistolle ja työväenliikkeelle mahdollisuuden lisätä valtaansa unionin parlamentissa, sanoi Carlos Carvalho, joka itse ilmoitti kannattavansa EU:n liittovaltiokehityksen sijasta vapaiden itsenäisten valtioiden yhteistyötä.




Toisenlaista elvytystä



EU on Carlos Carvalhon mukaan ajanut ay-liikettä entistä ahtaammalle. Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n vastavoima on hänen arvionsa mukaan ainakin toistaiseksi vähäinen.


– Nyt tarvitaankin ennen kaikkea työläisten omaa aktiivisuutta. Pääoma toimii kansainvälisesti ja niin on syytä ay-liikkeenkin toimia, mutta myös kansallisen tason kamppailu on edelleen tärkeää.


Huomion keskipisteessä on tällä hetkellä kansainvälinen talouskriisi, jota Carvalhon mielestä käytetään surutta irtisanomisten tekosyynä. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY organisoi toukokuun puolessa välissä suuren kampanjapäivän neljässä pääkaupungissa. Carvalho painottaa, ettei eurooppalainen ammattiyhdistysliike voi hyväksyä sitä, että kansalaiset joutuvat maksamaan hinnan finanssikriisistä, jota eivät ole aiheuttaneet.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli