TEAM jäihin ja huomio edunvalvontaan

27.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8 /27.2.2009

Metalliliitto ja Kemianliitto hyväksyivät jäsenäänestyksissään esityksen Suomen suurimman ammattiliiton, Teknologian ammattilaisten unionin (TEAM) synnyttämisestä.


Kemiassa jättiliittoa kannatti 62,1 prosenttia äänestäneistä ja vastusti 37,9 prosenttia. Äänioikeuttaan käytti vain 29, 4 prosenttia jäsenistöstä.


Metallin puolella meni vielä täpärämmäksi. Puolesta äänesti 55,6 prosenttia ja vastaan 44,4 prosenttia. Äänestysprosentti jäi vielä alhaisemmaksi kuin Kemiassa eli 26,5 prosenttiin.


Alhainen äänestysaktiivisuus kertoo omaa huolestuttavaa kieltään siitä, että ylätason fuusiohankkeeseen ja edunvalvonnan suuntaan ei katsota juurikaan voitavan vaikuttaa.


Liittojen johto on nyt "saanut valtuudet" viedä fuusiohanketta eteenpäin ja aloittaa olemassa olevien liittojen hautaamista, vaikka jättiliitoista ei ole edunvalvonnan näkökulmasta mitään myönteisiä kokemuksia enempää Suomessa kuin muuallakaan.


Näin on tapahtumassa myös perinteikkäässä, tänä vuonna 110 vuotta täyttävässä Metallissa, vaikka liiton sääntöjen mukaan liiton lopettamiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.


Jäsenistöllä kaikissa liitoissa olisi kuitenkin vielä vaikuttamisen ja painostuksen paikka koko TEAM-hankkeen panemiseksi jäihin ainakin toistaiseksi. Eihän ole mitään järkeä siinä, että ay-johto keskittyy keskellä pahenevaa lamaa, työntekijöiden irtisanomisia ja lomautuksia ja porvarihallituksen yhä röyhkeämpiä hyökkäyksiä järjestölliseen askarteluun uuden kolossin pystyttämiseksi ja johtopaikkojen jakamiseksi.


Juuri nyt on päinvastoin kaikki voimat keskitettävä edunvalvontaan, tes-kamppailuun, lomautus- ja irtisanomiskierteessä olevien ihmisten auttamiseen sekä työnantajien ja hallituksen tuhotyön torjumiseen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli