Teoria & Politiikka -liite: Uudistuspolitiikan taistelut ja saavutukset
Suomen kommunistinen puolue saavutti kiellettynä ja yli 35 vuotta kestäneen maanalaisuuden kaudella merkittäviä tuloksia suuntautumalla toimintaan julkisissa järjestöissä. Sellaisia olivat ammattiosastojen ohella mm. vuonna 1920 perustettu Sosialistinen työväenpuolue, Sosialidemokraattisen puolueen perusjärjestöt, Sosialidemokraattinen nuorisoliitto sekä työväen urheilu- ja raittiusjärjestöt.
Työväen taistelua käytiin mm. lakoilla, joiden tunnuksena oli palkkojen ja työehtojen parantaminen, sotavalmistelujen vastustaminen sekä vastalauseet oikeistovoimien sotilaallisille toimille ja hyökkäyksille rajan yli Karjalaan. Tämä toiminta johti Sosialidemokraattisen nuorisoliiton siirtymiseen vasemmistolaisten voimien käsiin, asemien vahvistumiseen Suomen ammattijärjestössä, vasemmistolinjan menestymiseen sosialidemokraattisissa kunnallis- ja paikallisjärjestöissä ja kuntien valtuustoissa sekä kansanedustajamäärän kasvattamisessa 1920-luvun vaaleissa 23-31 edustajaan.
SKP ja kd-liike julkisuuteen
SKP:n ja kansandemokraattisen liikkeen saatua oikeudet julkisen toiminnan aloittamiseen olivat niin odotukset kuin innostuskin korkealla. Toiminnan pääsuuntana olivat:
– vaatimukset uudesta ulkopolitiikasta, joka tarkoitti sotaan johtaneen politiikan ankaraa arvostelua, fasismin tuomitsemista ja sotasyyllisten saattamista vastuuseen
– vaatimus kolmen suurimman eduskuntaryhmän yhteistyöstä ja sille rakentuvan hallituksen muodostamisesta
– vaatimus ystävyyteen Neuvostoliiton kanssa perustuvan yhteistyön aloittamisesta
– vaatimus rauhanpolitiikasta ja rauhansopimuksen hyväksymisestä
Näiden uudistustavoitteiden eli uuden valtiollisen politiikan toteuttaminen edellytti muun muassa SKP:n ja kansandemokraattisen liikkeen kaikkien järjestöjen toiminnan laajentamista ja voimistamista, ammattiyhdistysliikkeen taistelutoimien vahvistamista, joukkoliikkeitä sekä voimien vahvistamista eduskunnassa, kunnissa ja muissa yhteiskunnallisissa toimielimissä....
ENSIO LAINE
Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos ja pitkäaikainen kansanedustaja