Tieto lisää tuskaa

26.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Lähtölaskenta: 10, 9/11! ööh, 3, 2, 1 ja Ilmestyskirja. Nyt! ei; odotas! Nyt. Kärsivällisyyttä, pyydän. Täältä se taas tulee! Nyt.


Maailmanloppu on kiistatta yksi sivilisaatiomme kestävimpiä hittituotteita. Se palaa aina uskollisesti takaisin, joka kerta tosin hieman eri muodossa; uudet päivämäärät, teoriat ja myytit kun auttavat säilyttämään


tuoreen ja ajanmukaisen ilmeen. Populaarikulttuuri laulaakin mielellään Morrisseyn mukana: Tule maailmanloppu, tule. Tähän messuun yhtyvät ylivoimaisesti innokkaimmin Hollywoodin jättistudiot, jotka tuntevat luonnonlain "mitä suurempi katastrofi, sitä paremmat lipputulot". Niinpä Tieto (Knowing, USA, 2009) on syntynyt molemmat jalat tukevasti ihmiskunnan haudassa.



Alex Proyas"n ohjaama ja Saatanan pimeyden armeijalle työskentelevien alikoulutettujen ja ylipalkattujen raapustelijoiden käsikirjoittama Tieto on salaliittoteoreetikon raamattu, tuomiopäivän profeetan käsikirja sekä elokuvayleisön lääke unettomuuteen. Vaikka vakavaan, dramaattiseen rooliin palkattu Nicholas Cage epäonnistuu tehtävässään jälleen täydellisesti ja kääntää asetelman päälaelleen tekemällä hahmostaan hilpeän, tahattoman koomisen ilmestyksen, elokuvassa on kovin vähän muita ironisia hetkiä.


Tarina käynnistyy vuonna 1959 paikallisen peruskoulun oppilaiden saatua tehtäväkseen piirtää tulevaisuudenvisionsa aikakapseliin talletettaviksi. Kun puoli vuosisataa myöhemmin ennustukset kaivetaan esiin, leskeksi jääneen yliopistoprofessori Koestlerin (Cage) poika tuo koulun aikakoneesta löytämänsä numeroilla täytetyn paperinpalan. Sitten Koestlerin perheessä alkaakin armoton Kabbalan luku. Numerologia, täältä tullaan.



Kyllä, tylsämieliseksi luullun lapsen tuhertamat numerot täsmäävät viimeaikaisten suuronnettomuuksien päivämäärien ja uhrilukujen kanssa. Numerot paljastavat myös ihmiskunnan lopullisen tuhon ajankohdan ja sitä edeltävät pahimmat parhaat palat.


Mitä Koestler voi tehdä estääkseen uhkakuvia toteutumasta? Eipä juuri enempää kuin kyseistä roolia esittävä näyttelijäkään. Molemmat tuntuvat tyytyvän seisomaan paikallaan ja katselemaan ohi lentäviä erikoistehosteita.


Ja kyllä ne lentävätkin – lentokone syöksyy maahan, tuhoista kammottavinta taas valmistelee turmion kätilöksi halajava itsemurhapommittaja ulkoavaruudesta. Ilmaston lämpeneminen, avaruusoliot, kauhuelementit – katsojan tarvitsee vain valita itselleen mieluisin genre ja odottaa sen vuoroa, sillä vaikka maailmanloppu on lähellä, yli kaksituntisen elokuvan loppu on sitäkin kauempana.



Jos raamatun ennustukset käyvät toteen ja jokin pimeä voima valtaa planeettamme lähiaikoina, meidän pitää valmistautua kostamaan; otetaan Tieto, sullotaan se aikakapseliin ja rukoillaan, että voittajiksi selviytyneet muukalaiset sattuvat törmäämään kyseiseen kapistukseen ja tekemään ratkaisevan, kohtalokkaan virheen: katsomaan moisen puuduttavan pätkän.


RORY WINSTON


Käännös KATARINA ALANNE


2 tähteä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!