Työttömien viesti budjettiriihelle: Työtä ja toimeentuloa

25.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (MK)

Säätytalo Helsingissä 23. elokuuta. Helsingin työttömät ry:n kokoon kutsuma mielenosoitus järjestäytyy Suomen pankin edustalla. Snellmaninkadun toisella puolella on puolestaan Suomen hallitus kokoontumassa käsittelemään ensi vuoden budjettia. Mustien autojen jono tuo paikalle ministeriä toisensa perään.


Alunperin hiljaiseksi mielenilmaukseksi tarkoitettu tilaisuus saa uuden ilmeen, kun paikalle tuodaan PA-laitteisto. HeTyn toiminnanjohtaja Markku J. Käkeläinen tarttuu mikrofoniin ja lukee päättäjille osoitetut madonluvut.


Tekstin pääsisältö on työttömien tyytymättömyys hallituksen budjettilinjauksiin. Parannusta kaivattaisiin niin peruspäivärahaan kuin työvoimapoliittiseen koulutukseen.
Kansalaisten perusoikeuksia loukataanKekäläinen ottaa esille työttömien jo kauan vaatiman työllistymistakuun. Parasta sosiaaliturvaa työttömälle on työpaikka – sittenkin.


Hallituksen suunnitelmissa kummittelee jälleen karenssijärjestelmä, jonka mukaan työmarkkinatuelliselta voidaan evätä työttömyysturva, mikäli virkailija tulkitsee hänen välttelevän työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Kekäläisen mielestä karenssijärjestelmä loukkaa jopa kansalaisten perusoikeuksia.


– Karenssit ovat usein mielivaltaisia ja ne pikemminkin syrjäyttävät työttömiä, kuin edistävät heidän työllistymistään, perustelee Kekäläinen. Hänen mukaansa nyt on korkea aika eduskunnankin ajatella asiaa tavallisen ihmisen näkökulmasta.


Peruspäivärahan taso on edelleen täysin riittämätön. Nykyisellä tasolla raha ei riitä siihen, että työtön kykenisi ylläpitämään työkykyään. Kekäläisen mukaan sopiva päivärahan taso olisi 35 euroa nykyisen reilun 23 euron sijaan.


Työvoimapoliittinen koulutus kaipaisi Kekäläisen mielestä muutosta. Nyt koulutus ei vastaa työttömien koulutustarpeisiin.


– Työttömät tarvitsevat esimerkiksi atk-perustaitoja, painottaa Kekäläinen.
Työtön halvempi kuin eläkeläinenHelsinkiläinen Soili Henriksson on koristellut kärrynsä lehtileikkeillä ja iskulauseilla. Teksteissä vaaditaan muun muassa perustuloa.


Henriksson on virallisesti työtön, vaikka naisen kunto kertoo muuta.


– Työtöntä ei kunnolla tutkita eikä kuunnella, harmittelee Henriksson.


Imusolmukkeen toimintahäiriöstä aiheutuvat nivelkivut pitävät muuten aktiivisen naisen käytännössä työkyvyttömänä. Eläkkeelle Henriksson ei ole yrityksistään huolimatta päässyt.


– Halvemmaksi tulee pitää työttömänä, ei tule alennuksia eikä muitakaan etuja, tuumii Henriksson. Lääkäri on hänelle kertonut, että eläkkeen ehdot kyllä täyttyvät. Kela vain on eri mieltä.


Helsingin työttömien puheenjohtaja Anna-Maria Kantola kertoo, että Henrikssonin kaltaisia, käytännössä työkyvyttömiä työttömiä on tuhansia.
Totu-kampanjan menestysJärjestösihteeri Tiina Sandberg on saapunut tuomaan Asukasliiton terveiset budjettiriiheen. Tällä kertaa liitto haluaa ottaa kantaa hallituksen arava-linjaan.


– Arava-vuokratalojen osalta ei voida luopua tulorajoista. Tämä tarkoittaisi sitä, että huomioon otetaan vain maksukykyisimmät asiakkaat. Työttömien ja köyhien on jo nyt hankala löytää asuntoja, sanoo Sandberg.


Asukasliitto oli näkyvästi mukana Totu-kampanjassa, joka ajoi toimeentulotuen seitsemän prosentin asumisen omavastuun poistoa. Vuosia kestänyt ja lopulta menestyksekäs kampanja johti siihen, että omavastuu poistuu syyskuun alusta lähtien. Sandberg ja kumppanit juhlivat saavutusta 1 syyskuuta Kumppanuustalo Hannassa järjestettävällä kansanjuhlalla.


Nyt huolta herättää Helsingin kaupungin tekemä ohjeistus, jonka mukaan jatkossa toimeentulotukiasiakkaalle asetetaan korvattaville asumiskustannuksille katto, joka on 20 euroa neliötä kohden. Ottaen huomioon Helsingin vuokrahinnat raja on kohtuuton.
Katukeittiöllä tavataanMarkku J. Kekäläinen lupaa, että hallituksen toimia seurataan jatkossakin, muun muassa HeTyn organisoimassa katukeittiössä joka torstai. Seuraavan kerran ruokaa on tarjolla Sörnäisten Vaasanpuistikossa 24. elokuuta. Elokuun viimeinen päivä soppakeittiö lämpiää Maunulassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli