UPM vähentämässä rajusti väkeä

10.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10/2006.

UPM aikoo vähentää henkilöstöään lähivuosina 3 600:lla vuosina 2006–2008. Henkilöstön supistaminen on osa yhtiön ohjelmaa, jolla tavoitellaan vuositasolla noin 200 miljoonan euron säästöjä.


UPM suunnittelee mm. Voikkaan paperitehtaan sulkemista tämän vuoden lopulla. Supistuksia suunnitellaan myös Kymissä, Tervasaaressa ja Jämsänkoskella.


Eläkejärjestelyitä lupaillaan 1 500 hengelle ja noin 1 000 määräaikaisten tarve tarkistetaan uudelleen. Yhtiö kuitenkin sanoo, ettei irtisanomisilta voi välttyä.


Suunnitelmien henkilöstövaikutukset Suomessa ovat rajuimmat Voikkaalla, jossa väki vähenisi 670 hengellä. Tervasaaressa luku on 120, Kymillä 100 ja Jämsänkoskella 40.


Lukuihin eivät sisälly mahdollisten ulkoistamisten henkilöstövaikutukset. Ulkoistamisista tänä vuonna aloitettavat neuvottelut koskevat 400 henkilöä. Yt-neuvottelut aloitetaan maaliskuun puolivälissä.




Osakkeenomistajien etu



Paperiliiton Jouko Ahonen huomauttaa kannanotossaan, miten UPM:n saneeraussuunnitelmat on selvästi laadittu rauhoittamaan osakkeenomistajia, jotka ovat huolestuneita tuloksen huonoudesta, vaikka tulos aiheutuu osin alan yleisistä vaikeuksista ja osin epäonnistuneen työmarkkinakierroksen aiheuttamista tilapäisistä tappioista.


– Yhtiön päätös jakaa huomattavaa osinkoa kehnosta tuloksesta näyttää herättäneen osakkeenomistajissa epäilyjä yrityksen toimintaa kohtaan. Parempi olisi lisätä panostusta tehtaiden kehittämiseen.


Paperiliitto edellyttää, että UPM kantaa vastuun henkilöstöstään myös taloudellisesti vaikeina aikoina.


– UPM on toimillaan itse vaikuttanut ylituotannon muodostumiseen Euroopan markkinoilla eivätkä Euroopan ulkopuolisetkaan operaatiot ole kaikilta osin onnistuneet. UPM:n kasvuhakuisessa strategiassa voimavaroja ei ole riittänyt kotimaisten yksiköiden kehittämiseen. Viime vuonna yhtiön toteuttama työsulku tuotti niin yhtiölle kuin henkilöstöllekin suuria tappioita, jotka eivät olleet missään suhteessa UPM:n ja muiden metsäyhtiöiden ajamiin tavoitteisiin, muistuttaa Ahonen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli