USA, Nato, EU ja järjestäytynyt rikollisuus

22.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8 / 22.2.2008

Serbian maakunta Kosovo julistautui viime sunnuntaina "itsenäiseksi". Tämän jälkeen Yhdysvallat ja suurin osa Euroopan unionin maista tunnustavat sen "itsenäisyyden". Suomikin on mukana tässä häpeällisessä näytelmässä. Sekä yksipuolinen "itsenäiseksi" julistautuminen että tämän toimenpiteen hyväksyminen rikkoo YK:n päätöksiä. Se muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen, heikentää näin YK:n arvovaltaa ja rikkoo kansainvälisen lainsäädännön perusnormeja, muun muassa jokaisen maan oikeutta alueelliseen eheyteen.


USA, Nato ja EU aikovat tehdä Kosovosta epäitsenäisen satelliittivaltionsa ja astinlautansa tunkeutumisessa itään. Siksi ne tukevat poliittista prosessia, joka on todistetusti myös yhteydessä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. YK:kin on vedetty mukaan tähän prosessiin, eli rikkomaan omia päätöksiään ja kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan rikollissyndikaatin johtamaa hallitusta.


Kosovon väliaikaisen hallituksen pääministerillä ja terroristijärjestö KLA:n entisellä, lempinimeä "Käärme" käyttäneellä johtajalla Hashim Thacilla ja hänen puolueellaan PDK:lla on läheiset yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen maakunnassa. PDK on käytännössä KLA:n inkarnaatio.


Thaci perusti 1990-luvulla "Drenica-ryhmän", maanalaisen organisaation, jonka arvioidaan kontrolloineen 10–15 prosenttia kaikesta rikollisesta toiminnasta Kosovossa, aseiden, huumeiden, varastettujen autojen, öljyn ja savukkeiden salakuljetusta sekä ihmiskauppaa ja prostituutiota.


USA:n ja Naton salainen tuki KLA:lle alkoi 1990-luvun puolivälissä. Vuotta ennen Naton aloittamia Jugoslavian pommituksia Bill Clintonin hallinto tuki jo melko avoimesti KLA:ta.


Interpol ja USA:n kongressi dokumentoivat aikoinaan KLA:n yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Washington Times -lehti kuvasi 4.5.1999 ilmestyneessä artikkelissaan KLA:ta ja sen yhteyksiä Bill Clintonin hallintoon seuraavasti:


Hashim Thaci ja jotkut muut KLA:n jäsenet, jotka olivat rahoittaneet Jugoslavian vastaista aseellista toimintaansa heroiinin myynnillä, saivat koulutusta (CIA:n asiamiehen) Osama bin Ladenin terroristileireillä. Tiedustelutietojen mukaan KLA:n jäseniä koulutettiin salaisilla leireillä Afganistanissa, Bosnia-Herzegovinassa ja muualla. KLA myös värväsi riveihinsä islamistiterroristeja taistelemaan Serbiaa vastaan. Tiedusteluraportit myös dokumentoivat, että KLA:lla ja Osama bin Ladenilla oli yhteinen joukkojen kokoamisalue Tropojessa Albaniassa ja että bin Ladenin al-Qaida-verkosto sekä koulutti että rahoitti KLA:ta.


Myös YK on suojellut Hashim Thacia. Hänet pidätettiin Budapestissä heinäkuussa 2003 Interpolin etsintäkuulutuksen perusteella ja vapautettiin välittömästi YK:n Kosovo-mission UNMIK:in vaatimuksesta. Eikä tämä ole yksittäinen tapaus. On todisteita, että UNMIK ja sen kansainväliset poliisivoimat ovat suojelleet entistä KLA:ta, joka vuoden 1999 Naton pommitusten vanavedessä nimettiin Kosovon suojelujoukoiksi (KPC) YK:n muodollisella valtuutuksella.


Haagin sotarikostuomioistuimella oli yli 40 000 sivun verran todisteita entistä KLA:n johtajaa Hashim Thacia vastaan. Mutta huhtikuussa 2000 USA:n ulkoministeri Madeleine Albright käski tuomioistuimen pääsyyttäjää, fanaattisesti Jugoslaviaa ja serbejä vihaavaa Carla del Pontea poistamaan Hashim Thacin sotarikoksista epäiltyjen listalta. Del Ponte väitti myöhemmin, että Thacin syyttämiseksi sotarikoksista ei ollut riittävästi todisteita. UNMIK on muutenkin syyllistynyt rikollissyndikaatin suojeluun.


Thacin johtama KDP on säilyttänyt yhteytensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Muun muassa afganistanilainen huumevirta Eurooppaan kulkee Kosovon ja KDP:n kautta. Tämä tosiasia kertoo kaiken "kansainvälisen yhteisön" asenteesta suhteessa Kosovoon. Ja Suomi on mukana.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!