USA väärentää taas todisteita

16.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 7/2007.

Bushin hallinto syytti viime sunnuntaina Bagdadin vihreällä vyöhykkeellä järjestetyssä "tiedotustilaisuudessa", että Iranista salakuljetetut tienvarsipommit ovat aiheuttaneet yli 170 amerikkalaisen sotilaan kuoleman ja 620:n haavoittumisen Irakissa. USA väitti pommien lähteeksi Iranin vallankumouskaartin ulkomaanosastoa, Quds-prikaatia, joka on suoraan vastuussa maan ylimmälle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille. Näin USA syytti ensimmäisen kerran suoraan Iranin johtoa Irakin vastarintaliikkeen aseistamisesta.


Syytökset olisivat täysin naurettavia, elleivät ne olisi niin kuolemanvaarallisia.


Iran on shiialainen valtio. USA:n syytökset antavat vaikutelman, että USA sotii Irakissa shiialaista vastarintaliikettä vastaan, kun tosiasiassa vastarintaliike on valtaosaltaan sunnilainen. Shiiaryhmiä valvovat ainakin toistaiseksi pääosin puolueet, jotka ovat Iranin ystäviä ja USA:n käskyläisiä ja kuuluvat USA:n istuttamaan nukkehallitukseen. On äärimmäisen epätodennäköistä, että Iran aseistaisi sunnijohtoista vastarintaliikettä.


USA sotilastiedustelu väitti löytäneensä EFP-räjähdysaineputkista eli tienvarsipommeista sekä muista räjähteistä ja aseista iranilaisia sarjanumeroita.. Lisäksi se vetosi siepattujen iranilaisten kuulusteluihin. Mitään puolueetonta näyttöä iranilaisista aseista ei kuitenkaan ole.


"Kampanja Iranin" puitteissa toimiva joukko amerikkalaisia akateemikkoja ja Lähi-idän asiantuntijoita pitää USA:n sotilastiedustelun väitteitä "äärimmäisen epäuskottavina ja syvästi harhaanjohtavina".


He muistuttavat, että Irakissa on valtava määrä aseita. Useimmat miehitysjoukkoja vastaan käytettävät improvisoidut räjähteet on kasattu Saddamin hallinnon perua olevista raskaista tykistöammuksista. Ja vaikka jotkin aseet olisivatkin alkuperältään iranilaisia, se ei vielä todista mitään Iranin hallituksen roolista. Aseita kaikkialta maailmasta on vapaasti saatavissa mustan pörssin markkinoilta. Amerikkalais- ja brittiläisvalmisteisia aseita leviää nykyään yli 150 maahan kautta maapallon. Olisi naurettavaa väittää, että USA:n ja Britannian hallitukset päättävät, kuinka mitäkin asetta käytetään, tai tukevat jokaista noita aseita käyttävää ryhmää.


Sotilastiedustelu esitti väitteidensä tueksi valokuvia joistakin "iranilaisista" aseista. Ihmetystä kuitenkin herättää miksi esimerkiksi tienvarsipommeissa on kristillis-gregoriaanisen eikä islamilais-persialaisen ajanlaskun mukainen valmistusvuosi (islamilais-persialaisen ajanlaskun mukaan valmistusvuoden pitäisi olla 1427 eikä 2006) ja miksi aseissa on englanninkielistä eikä farsinkielistä kirjoitusta. Yhden melko varman arvion mukaan USA:n sotilastiedustelun esittelemissä valokuvissa näkyvät tienvarsipommit onkin valmistettu FN:n tehtaalla Belgiassa.


"Kampanja Iraniin" kuuluvilla asiantuntijoilla on selvä käsitys Iranin vastaisten todisteiden tehtailusta:


"Koska YK:n turvallisuusneuvosto on nimenomaisesti sulkenut pois sotilaallisen vaihtoehdon Irania vastaan sen ydinohjelmaa koskevassa kysymyksessä, USA:n hallitus yrittää tuottaa uuden tekosyyn hyökkäykselle. Pelkäämme, että presidentti Bush aikoo aloittaa sotilaallisen hyökkäyksen Irania vastaan ennen virkakautensa päättymistä. Sellainen skenaario olisi tuhoisa Iranin kansalle ja koko alueelle ja vaarantaisi kymmenien tuhansien USA:n ja Britannian sotilaiden hengen. On elintärkeää, että ihmiset nousevat vastustamaan USA:n Iranin vastaista sotakampanjaa ja varmistavat, että kaikki ongelmat Iranin kanssa hoidetaan rauhanomaisesti kehottamalla USA:ta aloittamaan välittömästi ja ilman ehtoja neuvottelut Iranin kanssa."



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli