USA:n hyökkäys Iraniin taas tapetilla

20.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 12 / 28.3.2008

Uhka USA:n hyökkäyksestä Iraniin on jälleen noussut esiin. Yhtenä hälytysmerkkinä pidetään USA:n laajan Lähi-idän alueen joukkojen komentajan, amiraali William Fallonin eroa.


Fallonin erosta ilmoitti puolustusministeri Robert Gates 11, maaliskuuta. Gatesin mukaan Fallon pyysi itse eroa tehtävästään. Yleisesti kuitenkin arvioidaan, että George W. Bushin hallinto painosti hänet eroamaan, koska Fallonin ja hallinnon välillä oli mielipide-eroja noudatettavasta politiikasta
"Hullut takaisin laatikkoon"Fallon ehti toimia laajan Lähi-idän alueen komentokeskuksen (Centcom) komentajana vain vuoden. Hänet nimitettiin maaliskuussa 2007 johtamaan tätä komentokeskusta, jonka joukkoja on sijoitettuina 25 maahan Itä-Afrikasta Lähi-idän kautta Afganistaniin ja muualle Keski-Aasiaan.


Fallon on toistuvasti arvostellut Bushin hallinnon linjauksia Iranin-politiikasta ja joukkojen tulevaisuudesta Irakissa.


Äskettäin Esquire-lehdessä julkaistussa artikkelissa Fallon moitti Bushin hallintoa "jatkuvasta konfliktin rummuttamisesta" Iranin suuntaan. Amiraalin mukaan sellainen "ei auta eikä ole hyödyksi". "Odotan, ettei tule sotaa, ja siihen meidän pitäisi pyrkiä."


Erimielisyys koski myös sitä, pitäisikö Irakille antaa edelleen etusija verrattuna Pakistaniin ja Afganistaniin USA:n politiikassa.


Fallonin kuului ryhmään johtavia upseereita, joidenkin arvioiden mukaan enemmistö puolustushaarojen komentajien neuvostosta, jotka havahtuivat vuoden 2006 lopulla ja vuoden 2007 alussa merkkeihin siitä, että Bush ja varapresidentti Dick Cheney suunnittelivat mahdollista hyökkäystä Iraniin.


Fallonin kerrotaan pian nimittämisensä jälkeen sanoneen yksityisesti, että "monet meistä yrittävät panna hullut takaisin laatikkoon". Tämä oli viittaus siihen, että puolustushaarojen komentajien neuvosto vastusti sotaa Irania vastaan.


Fallon kannatti myös nopeampaa vetäytymistä Irakista kuin Valkoinen talo ja kenraali David Petraeus ja otti tämän kanssa jatkuvasti yhteen.


Uuskonservatiivinen sotilasasiantuntija Max Boot arvosteli viime marraskuussa Fallonia tämän julkisesta lausunnosta, jossa suljettiin pois isku Irania vastaan, ja ehdotti tammikuussa, että Petraeus pitäisi nimittää Centcomiin "mitättömän" Fallonin tilalle.


Puolustusministeri Gates sanoi Fallonin erosta ilmoittaessaan, että olisi "naurettavaa" päätellä eroa merkiksi siitä, että USA suunnittelee sotaa Irania vastaan. Mutta jos USA aikoo hyökätä, hyökkäyksen vastustus korkeimmassa sotilasjohdossa on Fallonin eron myötä merkittävästi heikentynyt....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli