USA:n salatut kidutuskuvat

05.06.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 5.6.2009

Hiljattain USA:n presidentti Barack Obama kielsi julkaisemasta kuvia yhdysvaltalaisten sotilaiden, vanginvartijoiden ja muiden viranomaisten Abu Ghraibin, Guantanamon ja Baghramin vankiloissa suorittamista kidutuksista ja väitti, että julkaisematta jätetyt kuvat "eivät ole erityisen sensaatiomaisia". Vastatessaan toimittajan kysymykseen hän ei myöskään sulkenut ehdottomasti pois kidutusta kuulustelumenetelmänä.



USA:n valtamedia mukautui Obaman ratkaisuun, mutta brittiläinen Daily Telegraph kertoi, että Obaman julkaisukieltoon määräämät kuvat ovat paitsi pidätettyjen tavanomaisesta pahoinpitelystä ja kiduttamisesta myös seksuaalisesta kiduttamisesta, raiskauksista ja sodomiasta. Kidutuksen ja raiskausten uhreina on myös lapsia.



Pentagon kiirehti nopeasti kiistämään lehden väitteet. Lehden haastattelema kenraalimajuri Antonio Taguba sanoi kuitenkin kuvia "kauhistuttaviksi" ja "rivoiksi". Myös kuvia nähneet Pulitzer-palkittu journalisti Seymour Hersh ja senaattori Lindsey Graham ovat kumonneet Obaman väitteen, että kuvat "eivät ole erityisen sensaatiomaisia".



Kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Naomi Wolf pitää todennäköisenä, että Pentagon valehteli ja että kuvat näyttävät juuri sitä mitä on väitettykin, "koska se tapahtui" "Juuri täsmälleen nämä seksirikokset – juuri täsmälleen nämä kuvat ja juuri nämä kohteet – ovat tuttuja ja hyvin dokumentoituja niille meistä, jotka seuraavat tiiviisti ihmisoikeusjärjestöjen raportteja siitä mitä on jo vahvistettu."



Wolf kirjoitti viime vuonna artikkelin seksirikoksista pidätettyjä kohtaan nimeltä "Seksirikokset Valkoisessa talossa", jossa hän osoitti, että "äärimmäinen perverssi, järjestelmällinen seksuaalinen kidutus ja seksuaalinen nöyryyttäminen oli, kuten alkuperäiset asiakirjat paljastavat, huipulta johdettua; Bush, Cheney, Rumsfeld ja Rice olivat läsnä kokouksissa missä seksuaalisesta nöyryyttämisestä menettelytapana keskusteltiin."


Wolf muistuttaa, että "puolustusvaltuutuslaki vuodelta 2007 oli kirjoitettu erityisesti sallimaan tietynlaiset seksuaaliset väärinkäytökset, sellaiset kuin väkisin alastomaksi riisuminen, joka on täysin laiton ja jota kotimainen ja kansainvälinen laki pitää seksuaalisen pahoinpitelyn muotona". Rumsfeld konsultoi alaistensa kanssa seksuaalisen nöyryyttämisen linjasta ja käytännöstä kokoelmassa asiakirjoja, jonka USA:n kansalaisvapauksien liitto ACLU sai informaatiovapauslain nojalla haltuunsa. Aineisto on mukana myös Jameel Jafferin kirjassa "Kidutushallinto".



Wolfin mukaan Bush, Cheney, Rumsfeld ja Rice "pyörittivät maailmanlaajuista seksirikosrinkiä Guantanamo, Abu Ghraib ja Baghram pidätyspaikkoina".



Totuus tulee ilmi, ja kuten ACLU on sanonut, Obamasta "on käytännössä tullut osallinen kidutukseen, joka rehotti Bushin vuosina, olemalla osallinen sen peittelyyn".



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!