Vaaleista toiminta uuteen nousuun

30.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13/2007.

Helsingissä oltiin aluksi pettyneitä vaalitulokseen, kun odotettua kansanedustajaa ei saatukaan. Muutama päivä vaalien jälkeen pidetyssä arviokokouksessa tunnelma oli kuitenkin jo tyytyväinen ja eteenpäin suuntautunut. Kohtalaisen tyytyväisiä voitiin ollakin, koska SKP:n äänimäärä kasvoi Helsingissä vuoden 2003 eduskuntavaaleista 84 prosenttia eli lähes kaksinkertaiseksi.


Helsingissä tulokset vaihtelevat äänestysalueittain. Parhaalla äänestysalueella Maunulassa SKP:n osuus äänistä oli yli neljä prosenttia. Vähintään kolmen prosentin kannatus oli yli kymmenellä äänestysalueella. Tuloksista näkyy toisaalta eri alueiden sosiaalinen jakautuma ja toisaalta puolueosastojen ja puolueen jäsenien aktiivisuus. Pitkäaikainen ja ulospäin suuntautunut toiminta tietyillä alueilla näkyy selvästi tuloksissa.


Vaaliarviokokouksen keskusteluissa suuntauduttiin jo vaalien alla aktivoituneen toiminnan jatkamiseen ja kunnallisvaaleihin valmistautumiseen. Samalla puhuttiin siitä, mikä vaalityössä oli hyvää ja mikä voitaisiin tehdä paremmin seuraavalla kerralla.


Kokouksessa korostettiin, että on varottava takaisin arkeen ja puolueosastojen kokousrutiineihin palaamista. Vaalien alla käyttöön otettua ihmisten kanssa olemiseen ja ihmisten kohtaamiseen perustuvaa "uusvanhaa" työtyyliä on jatkettava, on rakennettava uudelleen taisteleva työväenliike.




Pitkäjänteinen ja monipuolinen vaalityö



Helsingissä vaalityö oli pitkäjänteistä ja ulospäin suuntautuvaa. Ulospäin näkyvintä oli liikkeellä oleminen teltan kanssa lauantaisin eri puolilla kaupunkia jo vuoden 2006 syyskuun alusta lähtien. Vaalien alla teltta oli eri puolilla kaupunkia päivittäin. Viimeisten neljän viikon aikana käytössä oli lisäksi asuntoauto, joka kiersi päivittäin eri alueilla.


Vaalityössä oli syksystä alkaen käytettävissä runsaasti erilaista aineistoa, kaikkiaan noin 250 000 kappaletta erilaisia lehtiä, esitteitä ja muuta aineistoa. Tällainen laaja ja monipuolinen aineisto helpotti vaalityön tekemistä ja organisoimista.


Erilaisia omia tilaisuuksia oli kaikkiaan noin 170. Lisäksi osallistuttiin noin 70:een muiden järjestämään tilaisuuteen. Uutta oli se, että näiden vaalien alla päästiin sisälle muutamiin suuriin kauppakeskuksiin puhumaan ja jakamaan aineistoa. Monipuolisen aineiston sekä teltta- ja asuntoautokiertueen ansiosta ilman omaa tukiryhmääkin olevien ehdokkaiden oli helppoa osallistua vaalityöhön aktiivisesti.


Kunnollisen tuloksen saamiseksi kullakin ehdokkaalla olisi kuitenkin oltava oma kampanja ja oma tukiryhmä. Kunkin ehdokkaan kampanjan pääteemojen on oltava sellaisia, jotka sopivat yhteiseen kokonaisuuteen ja jotka ehdokas hyvin tuntee ja jotka ovat hänelle tärkeitä.




Sähköisen viestinnän merkitys kasvaa



Internetin kautta saadaan näkyvyyttä ja ihmiset kiinnostumaan meistä. Verkon kautta ihmisten on myös helppo ottaa yhteyttä, kun kotisivulla on valmis yhteydenottomahdollisuus sähköpostia varten. Siksi kaikilla ehdokkailla on oltava ulkomuodoltaan ja sisällöltään kelvollinen kotisivu, jota päivitetään jatkuvasti.


Vaalikoneet vaikuttavat jonkin verran ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Ehkä suurempi merkitys on kuitenkin sillä, että ihmiset, jotka ovat kuvitelleet kommunisteista jotain kauheaa, saavat suosikkiehdokkaikseen SKP:n ehdokkaita. Se auttaa vähentämään ennakkoluuloja ja vaikuttaa pitkällä aikavälillä äänestyskäyttäytymiseenkin.




SKP oikeiston vastaiseen kamppailuun



Vaalien alla näkyi melko selvästi ihmisten muuttunut suhtautuminen SKP:hen. Meitä ei enää pidetä kummallisena menneisyyden jäänteenä, vaan tarpeellisena ja kannatettavana vastavoimana huonolle politiikalle.


Vaaliarviokokouksessa pohdittiin, miten tätä asemaa käytetään hyväksi ja miten vastataan ihmisten odotuksiin. Maahan on ilmeisesti tulossa oikeistolainen hallitus ja politiikka oikeistolaistuu entisestään. Sille tarvitaan terävää vasemmistolaista oppositiota, jossa SKP on aloitteentekijänä.


Lähiaikoina julkisuuteen tulee oikeistolainen hallitusohjelma ja puolueet alkavat pettää vaalilupauksiaan. Niihin on reagoitava ja lupausten pettäminen on paljastettava. Siksi on jatkettava telttakiertuetta ja tuotettava jaettavaksi sopivaa aineistoa.


Kokouksessa sovittiinkin, että piirin teltta on seuraavan kerran jo 31. maaliskuuta Kontulan ostoskeskuksella. Piirin seuraava Eespäin-lehti ilmestyy jakoon jo vapuksi.



TAPIO SIIRILÄ

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli