Vanhuspalvelut pois leikkauslaudalta

25.08.2016 - 13:15

Kokoomuksen puheenjohtajan, ministeri Petteri Orpon johdolla tehty ensi vuoden talousarvioesitys tarkoittaa tiukkoja leikkauksia vanhustenhuoltoon.

Sipilän hallitusohjelmassa linjataan, että tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön vähimmäismäärä pudotetaan 0,4–0,5 hoitotyöntekijään asukasta kohden. Nykyinen minimi on 0,5.

– On edesvastuutonta niin työntekijöiden kuin potilaalle, että henkilökuntaa vähennetään. Vuosia kestäneen työfysioterapeutin työkokemukseni perusteella voin sanoa, että henkilökunta ei ehdi eikä jaksa enää tätä menoa, sanoo SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, turkulainen Kaija Kiessling.

– Entä miten on vanhusten turvallisuuden laita, kun vähäinen henkilökunta jossain katastrofitilanteessa aluksi yrittää selvittää katastrofia, kuten esim. tulipalo, osastolle vieraaksi päässyt väkivaltainen yksilö, raju vesivahinko jne. Kuka on vastuussa turvattomasta tilanteesta? kysyy Kiessling.

Kilpailu pois terveyspalveluista

Pienituloisten ihmisten kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kunnalliset palvelut säilytetään lähipalveluina.

– Pienituloisilla ja köyhillä ei ole varaa maksaa matkakuluja palveluja saadakseen, sanoo Kiessling.

SKP vaatii, että julkisen perusterveydenhuollon on oltava maksutonta. Näin kynnys hakeutua terveydenhuoltoon madaltuu ja pienituloisuudesta johtuvat terveysongelmat on mahdollista todeta ja hoitaa ajoissa.

– Terveyspalveluja ei tule kilpailuttaa, koska hyvinvoinnilla rahastaminen jättää suuren osan ihmisistä kokonaan palvelujen ulkopuolelle. Julkiset palvelut säilyttämällä ja niitä kehittämällä turvataan varsinkin naisten työllisyyttä, muistuttaa Kiessling

Lainsäädäntö ontuu

Edellinen eduskunta vahvistaessaan vanhuspalvelulain päätti seurata, miten suositus 0,5 mitoituksesta toteutuu. Kahden seurantakerran ja ensimmäiseen liittyneiden huomautusten jälkeenkin oli edelleen noin 160 hoitopaikkaa alle 0,5 mitoituksella.

– Se merkitsee tuhansia vanhuksia huonolla hoidolla ja tuhansia hoitajia täysin ylikuormitettuina työssään.  Olen edellisen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskisen (SDP) kanssa samaa mieltä siitä, että nyt heikoimmassa asemassa olevat vanhukset jäävät heitteille, sanoo Kiessling.

Joukkovoiman mielenosoitus 3. syyskuuta Helsingissä. Lisätietoja >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.