Vappupuheissa vaaditaan parempia työehtoja

30.04.2018 - 13:45
(updated: 23.05.2018 - 12:42)
Punaliput liehumaan ja marssille! / Kuva Veikko Koivusalo

Vappuun valmistautuminen on käynnissä ympäri maan ja vuoden tärkein työväenjuhla huipentuu vappupäivän marsseihin, lauluihin ja puheisiin. Suomen kommunistisen puolueen (SKP) tapahtumia on luvassa useilla paikkakunnilla ja monipuolisella tyylillä. Vapputapahtumia tehdään joillain paikkakunnilla myös yhteistyönä muiden työväenpuolueiden kanssa. Kommunistit juhlistavat tänä vuonna SKP:n satavuotista taivalta, joten myös vappumarsseilla nähdään punalippuja varustettuna perinteisellä puolueen 1918-tunnuksella.

Työväen vappujuhlissa ympäri maan kuullaan useita kommunistien puheita, joissa toistuvat tiukat vaatimukset paremmista työehdoista, laajemmasta perusturvasta ja asevarustelun lopettamisesta.

 

Tiedonantajan uusi päätoimittaja Petra Packalén puhuu Tampereella SKP:n juhlassa työstä ja taistelusta.

- Haluan nostaa vappuna esille käynnissä olevan työehtojen romuttamisen, jota oikeistohallitus kiihdyttää ja erittäin ideologisella otteella. Nämä täysin EK:n vallassa olevat päättäjät vievät työläisten oloja kohti aikaa, jolloin palkat oli mitättömiä, työtä tehtiin tauotta aamusta iltaan ja lomista ei ollut tietoakaan. Myös työturvallisuus on vaakalaudalla, kun töissä on aina kiire ja säästetään kunnossapidosta ja siivouksesta.

Packalénin mielestä hallituksen hyökkäys työttömiä kohtaan vaatii vastatoimia

- Sipilä ja hänen lakeijansa pistävät nyt raippaa työttömille ja pyrkivät saamaan ihmiset ilmaiseksi töihin. Lisäksi iso osa medioista yhtyy työttömisen lyömiseen tehtailemalla juttuja "vapaaehtoisesti työttömistä" ja otsikoilla vapaiden työpaikkojen määrästä, vaikka kyseessä on provikkatyöt. Nämä mediat toistelevat vain voittajien tarinoita. Totuuden maamme oloista kertovia medioita, kuten Tiedonantajaa, on vahvistettava.

- Sipilä ja hänen lakeijansa pistävät nyt raippaa työttömille ja pyrkivät saamaan ihmiset ilmaiseksi töihin

Työväen vappu -juhla alkaa klo 13:00 Laikunlavalla ja sen järjestää SKP:n Tampereen piirijärjestö (kts. tarkemmat tiedot alta)

 

Lahdessa puhuva SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vaatii vappuna vasemmistoa irti porvareista ja stoppia hallituksen kaavailemille asehankinnoille.

- Tänään rauhan vaatimus konkretisoituu vaatimukseen irtaantua Sipilän hallituksen suunnitelmista ostaa Suomeen uusia sota-aseita yli 20 miljardilla eurolla

Väisänen kannustaa työväenluokkaa palkkataisteluun ja vastustamaan uusliberalismia

- Meillä työläisillä on täysi oikeus vaatia palkankorotuksia. On yleisesti tunnustettu talouden logiikka, että palkkataso seuraisi tuottavuuden kasvua. EU:ssa, meillä tänään ei tämä logiikka toimi

- Me työläiset olemme saaneet uusliberalistisen kylmän rätin silmillemme. Palkat ovat tutkimuksen mukaan Suomessa olleet jäätyneet ja painuneet jopa miinukselle. Ei niin paljon kuin yhdeksässä muussa eurooppalaisessa maassa, mutta duunarin palkkapussi on kylmettynyt

Lahden yhteinen vappujuhla alkaa 1.5. klo 12:00 Lahden torilla (kts. tarkemmat tiedot alta)

 

SKP:n ja työväen vapputapahtumia 2018

 

Lahti

Kunniakäynti punaisten muistomerkeillä 30.4. klo 18 Mustankallion hautausmaalla.

Vapunpäivänä 1.5. Vappumarssi järjestäytyy klo 10.20 Aleksanterinkatu 26, marssi lähtee klo 10.40 kohti Punavankimuistomerkkiä, jossa seppeleen lasku ja puheen pitäjänä Antti Holopainen. Klo 12.00 torilla esiintyy Teatteri Vanha Juko ja puhuu Antti Rinne SDP, JP (Juha-Pekka) Väisänen SKP, Veli-Matti Kuntonen VAS, Ann Selin PAM Heikki Moilanen SDP, Kari Soppi SAK ja Safin Hayni. Torijuhlan juontaa näyttelijä Hannu Salminen.

Järjestää: SAK:n Lahden seudun paikallisjärjestö, SDP:n kunnallisjärjestö, Vasemmistoliiton kunnallisjärjestö ja SKP:n Lahden osasto

 

Turku

Aatteen ja ay-liikkeen vappu

Kunniakäynti toverihaudoilla klo 9. Kokoontuminen klo 8.45 hautausmaan Vasaramäen portilla. Puheet Ari-Pekka Savén (SKP) ja Johannes Yrttiaho (Vas)

Vappukulkue 
Järjestäytyy Puutorilla klo 10.30 ja lähtee liikkeelle klo 11.00

Vappujuhla Suurtorilla klo 12

Työnlaulajat

Puoluetervehdykset:

Jaakko Lindfors, Turun Vasemmistoliiton pj, Kaija Kiessling, SKP

Juhlapuheet:

Tiago Silva, SKP:n Turun piirijärjestön pj., Annika Lapintie, Vas., kansanedustaja

Ay-liikkeen tervehdys: 
Sasu Haapanen, TSP SAK:n hallituksen jäsen

Lisäksi kansainväliset tervehdykset

Esiintymässä:

MC Kajo

Trubaduuri Jani

 

Vappulounas Vapunpäivänä kello 13-15 T-talossa. Lounaan kattavat Demokraattiset naiset.

 

Tampere

TYÖVÄEN VAPPU

1.5. klo 13 Laikunlavalla

o Rautatieläisten soittokunta

o ay-toimitsija

   Petri Lahtinen

o päätoimittaja

   Petra Packalén

o runoja:

   Suvi-Sini Peltola

o työväenlauluja:

   Mikko Perkoila

Juontaa Mervi Grönfors

    TERVETULOA!

Järj. SKP:n Tampereen piirijärjestö

 

Vappumarssille osallistuvat järjestäytyvät Sorin aukiolla klo 11:00 alkaen

 

Helsinki

Kunniakäynti Punaisten muistomerkillä ti 1.5. klo 9 Malmin hautausmaalla, puhuu Reijo Rinne.

Punaisten haudalla Pohjois-Haagassa kunniakäynti 1.5. klo 9, kokoontuminen Ohjaajantie 24 luo kävelytien päähän. Järj. SKP:n Pitäjänmäen ja Maunula-Pakilan osastot.

Klo 10.00 Vappukulkue järjestäytyy Hakaniemen torilla Hyvinkäänkylän puhallinorkesterin tahdissa


Klo 11.45 Taistelevan työväen vappujuhla Kaisaniemen puistossa. Puhuu Heikki Ketoharju, Kommunistien liiton edustaja ja Iranin kommunistisen puolueen edustaja.

Pakilan työväentalon vappulounas 1.5. klo 14-16, Lepolantie 19 (bussit 66K, 67, 63, 553K). Lounaan hinta 20 / 12 euroa. Vappupuhe Emmi Tuomi. Työväenlauluja laulattavat Seppo Bruun ja Elmeri Vehkala. Pöytävaraukset p. 050 5704368 tai maija.hakanen@kolumbus.fi

 

Joensuu

1.5 Punakaartin muistomerkillä vierailu klo 9:00 jonka jälkeen klo 11:00 teltta torilla, tarjolla lettuja ja simaa

 

Nokia

Työväen vappujuhla on 1.5. klo 11 Poutunpuistossa. Oktaavi, Nokian Työväen Mieskuoro, Puheet tervehdys ja juonto Erno Laitinen ja Puhe Pauli Schardin.

 

Jyväskylä

1.5. klo 10 käynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä Jyväskylän vanhalla hautausmaalla. Klo 11 vappumarssiin järjestäytyminen Järjestöjen talolla ja klo 11.30 JAP:n vappumarssi kohti Lounaispuistoa, jossa vappujuhla klo 12. Juhlapuheen pitää kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Klo 12.30 kommareiden vappupiknik Kirkkopuistossa, puhuu SKP:n Jyväskylän piirijärjestön puheenjohtaja Miguel Lopez.

 

Kemi

Perinteiset vapun vastaanottajaiset Pruntsilla (Kauppakatu 28) maanantaina 30.4. klo 17. Luvassa on työväenlauluja ja muuta ohjelmaa.

Klo 11 kunniakäynti punaisten muistomerkillä Peurasaaren hautausmaalla. Sen jälkeen osallistumme SKP:n lippujen kanssa klo 12 alkavaan Kemin vappumerssiin.

 

Hämeenlinna

Hämeenlinnan Työväenjärjestöjen yhteinen vappu

Klo 10.00 Idänpään muistomerkillä kunniakäynti, Vappumarssille järjestäytyminen klo:12.30 Maaherranpuistossa josta marssi lähtee klo:12.45 Hämeenlinnan Torille jossa klo:13.00 alkaen työväen yhteinen vappujuhla.

 

Janakkala/Hämeenlinna


29.4.2018 sunnuntaina Skp:n Janakkalan ja Hämeenlinnan seudun osastojen 100v. kunniakäynnit Toverihaudoille Kanta-Hämeessä.

Toverihaudoille kokoontumisen aloitamme kunniakäynnillä Idänpään toverihaudalla klo:12.00 josta siirtyminen omilla autoilla ensin Lammin Konnarille jossa kunniakäynti n.12.45, Evo (Hallakorventie) Peltohauta n.13.00, Tuulos, Syrjäntaka n.13.30, Valkeakosken naiskomppanianhauta, Hauho Mustila.n14.00, Hauho Vihniö n14.30, Hauho Alvettula.n14.45, Hauhontausta(Killintie)n.15.00, Tyrväntö kk hautausmaa.n.15.30, Hattula uudenkirkon hautausmaa.n.16.00, Kalvola kk n.16.30, Kettumäen toverihauta 17.30, Kaupunginpuisto (Pyövelinmäki) n.17.45, Vanajan kk n.18.00, Ahveniston sairaalanmäen haudat 4kpl n.18.30, Ahveniston hautausmaa n.18.45, Ahveniston sairaalan Toverihauta 19.00, Renko n.19.30, Janakkala Tarinmaa n.20.00. ja Janakkalan Laurinmäen (Hämeenkyröläisten Toverihauta) n.20.30.

 

Hyvinkää

100 vuotta sisällissodasta 29.4. kello 15.00 - 19.00 Hyvinkään Studio Donnerissa, Kankurinkatu 4-6 Yhteistilaisuus SKP:n ja Vasemmistoliiton Uudenmaan piirijärjestöjen kesken. Esiintyy: Anneli Saaristo, Saara Siirtola ja Gulec Akkanat. Mauri Perä alustaa sisällissodan kulusta Uudellamaalla. 
Tervehdyspuheenvuorot tilaisuudessa pitävät SKP:n puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen ja Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Antero Eerola.
Maksuton, mutta ennakkoilmoittautuminen Uudenmaan piiriin 

Porvoo

Porvoon Vappu 2018 - Första maj i Borgå 2018

Palkansaajien, opiskelijoiden, eläkeläisten, työttömien, perheiden yhteinen Vappujuhla järjestetään Porvoossa yhteistyössä kaikkien palkansaajajärjestöjen ja koko työväenliikkeen voimin.

klo 11 Kunniakäynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalla

klo 12.30 Vappumarssi (järjestäytyminen klo 12.30 kaupungintalon parkkipaikalla, lähtö klo 12.40)

klo 13 Vappujuhla kaupunginpuistossa, musiikkia ja puheita. Puhujina Timo Harakka, Mikko Vartiainen ja Yrjö Hakanen

SKP:n teltta mukana vappujuhlassa.

 

Osta SKP:n vappumerkki "Vastarinnan nyrkki" tapahtumista tai Tiedonantajan verkkokaupasta: www.tiedonantaja.fi/kauppa/tuotteet/skpn-vappumerkki-2018

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.