Vielä patsasjupakasta
Fasismista saavutetun voiton vuosipäivän tienoilla Tallinnan patsaskiista lientyi. Viron pääministeri Andrus Ansip laski tiistaina seppeleen Tallinnan keskustasta sotilashautausmaalle siirretyn Pronssisotilas-patsaan juurelle. Tämä oli ensimmäinen kerta Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen, kun hallitus teki kunniaa tälle patsaalle. Vielä hiljattain Ansip nimitti patsasta miehityksen symboliksi ja ajoi voimakkaasti sen siirtoa pois keskustasta.
Jokainen ymmärtää, että ilman – osin sopimattomiakin muotoja saaneita – protesteja hallitus ei olisi taipunut tähän sovinnon eleeseen. Ehkä ulkopuoliset auktoriteetit myös neuvoivat Viron johtajia ottamaan järjen käteen. Lisäksi hallituksen tiedossa oli, että mielipidekyselyn mukaan lähes puolet virolaisista ja selvästi yli puolet tallinnalaisista vastusti patsaan siirtämistä.
Patsaan leimaaminen miehityksen symboliksi ja sen siirtäminen oli alun alkaen Viron hallituksen provokaatio, yritys puolustaa Viron synkkää natsimenneisyyttä, kiistää kunnia Tallinnan fasistijoukoilta vapauttaneilta neuvostosotilailta ja päinvastoin julistaa fasistijoukkojen karkottaminen onnettomuudeksi. Samalla logiikalla voitaisiin leimata koko itäisen Euroopan vapauttaminen miehitykseksi ja onnettomuudeksi ja hävittää kaikki siihen liittyvät muistomerkit. Tätä on yritettykin.
Virossa voidaan – oikein tai väärin – pitää maan vapauttamista saksalaisjoukoista miehityksen alkuna ja syyttää siitä Neuvostoliittoa. Mutta yhtä vähän kuin Hitler-Saksan tekemisistä voidaan syyttää nykypäivän saksalaisia, yhtä vähän Neuvostoliiton silloisen johdon ratkaisuista voidaan syyttää nyky-Venäjää, sen kansaa tai vironvenäläisiä – tai Virossa kaatuneita neuvostosotilaita. Pronssisotilas-patsas ei symbolisoi miehitystä, vaan puna-armeijan voittoa Kolmannesta valtakunnasta Ja se on tavallisten sotilaiden, ei valtiojohtajien patsas.
Kuvaavaa on, että kun Puolan johto nyt uhkaa hävittää kaikki "kommunistista diktatuuria ylistävät" muistomerkit (mitähän nekin ovat?), se lupaa jättää rauhaan neuvostosotilaille kunniaa tekevät muistomerkit. Slovakian parlamentin varapuheenjohtaja Anna Belusovova sanoo Pronssisotilaan siirtämisen haiskahtavan "fasismilta" ja kehottaa kaikkia maita vaalimaan toisen maailmansodan muistomerkkejä.
Suomen valtamediassa nämä alkeisasiat on pahoin sotkettu. Samalla koko jupakan organisaattoriksi on leimattu Venäjä. Ikään kuin Venäjä olisi hypnotisoinut Viron hallituksen ensin ajamaan läpi patsaan siirtämisen mahdollistaneen erikoislain ja sitten siirtämään patsaan juuri voitonpäivän kynnyksellä, jotta Venäjä saisi tekosyyn kärjistää tilannetta ja "kokeilla rajojaan".
(ES)