VIIKON KOLUMNI: Jäljet pelottavat
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) totesi vakavana pari vuotta sitten tapahtuneen Jokelan murhenäytelmän jälkeen, miten "mikään ei enää ole ennallaan". Julkisuudessa useampikin päättäjä vakuutti, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän. Varsinkin ennalta ehkäisevään mielenterveys- ynnä muuhun työhön luvattiin panostaa aiempaa voimakkaammin.
Sama jargon toistui vuotta myöhemmin, kun Kauhajoella paukkui vielä Jokelaakin pahemmin. Sanottiin, että nyt kyllä löytyy lisää resursseja retuperällä olevaan kouluterveydenhuoltoon, lasten mielenterveystyöhön, ennalta ehkäisevään toimintaan ja niin edelleen.
Nyt eletään keskellä talouskriisiä, joka tuntuu kuntatasolla toden teolla vasta ensi vuonna. Hallituksen pistettyä rahahanat kiinni ollaan monella paikkakunnalla miettimässä palvelujen leikkauksia. Ensimmäisenä liipasimella tuntuvat olevan, yllätys yllätys, lasten ja nuorten palvelut. Esimerkiksi Kuopiossa ja Turussa ollaan lomauttamassa opettajia. Opetustoimen lisäksi säästökohteita haetaan muun muassa nuorten ehkäisevistä mielenterveyspalveluista.
* * *
Helsingissä on laadittu lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2009-2012. Sen taustalla on parisen vuotta sitten uudistettu lastensuojelulaki, joka velvoittaa kuntia laatimaan valtuustokausittain suunnitelman lastensuojelun järjestämisestä sekä kehittämisestä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi kunnassa.
Suunnitelma on paperilla hyvä ja täynnä yleviä tavoitteita. Ongelmana on, että sen toteuttamiseksi ei ole osoitettu riittäviä resursseja. Lapsikin ymmärtää, että hyvät suunnitelmat eivät auta, jos niiden toteuttamiseen ei ole rahaa eikä henkilökuntaa.
Tilanteessa, jossa päättäjät tekevät harkitsemattomia valtuustosopimuksia ja ovat milloin minkäkin uusliberalistisen konsultin tai talousgurun vietävissä, tarvitaan kansalaisten valppautta. Otetaan itse kukin selvää paikkakuntamme tilanteesta, ollaanko leikkaamassa palveluja, missä ja milloin päätöksiä tehdään. Nostetaan meteliä, kerätään vaikka adresseja ja järjestetään mielenosoituksia.
Päättäjä toisensa jälkeen on mediassa hokenut, miten "edellisen laman virheitä ei pidä toistaa". Nyt näyttää pahasti siltä, että puhe on taas kevyempää kuin teot.
Lapsilta ja nuorilta napsitut "säästöt" tulevat erittäin kalliiksi. Edellisen laman jäljet pelottavat. Tutkimusten mukaan viimeisen 16 vuoden aikana toteutettujen leikkausten taloudellinen ja inhimillinen lasku on valtava. Sitä maksetaan kasvaneina mielenterveyspalvelujen, erityisopetuksen ja lastensuojelun tarpeina. Se on lasku, jonka takaisin maksu on monin verroin katkerampaa kuin paljon puhutun valtionvelan.
MARKO KORVELA
Kirjoittaja on Tiedonantaja-lehden toimittaja.