VIIKON KOLUMNI: Kapitalismi 3.0

13.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24 / 13.6.2008

Vihreä lanka -lehti kirjoitti viime marraskuussa (16.11.), miten kapitalismi on nyt siirtymässä uuteen vaiheeseen. Alkuperäinen kapitalismi, versio numero 1.0, oli markkinaliberalismia, jossa yritysten ainoa tehtävä oli tuottaa voittoa. Siitä kapitalismi on Vihreän langan mukaan siirtynyt asteittain kohti yhteiskunta- ja ympäristövastuullisempaa mallia.


Nykyinen, päivitetty Kapitalismi 3.0 ottaa kuulemma huomioon myös maailman köyhät ja lupaa kaikille osuutta hyvinvointikakusta. Lehden artikkelin mukaan maailmassa on neljä miljardia ihmistä, jotka sinnittelevät alle 1,5 dollarilla päivässä. Pahnanpohjimmaisilla on vähän rahaa, mutta heitä on paljon. Sen takia yritysten kannattaa huomioida myös tämä markkinaryhmä.


En tiedä, kuvastaako Vihreän langan esittelemä Kapitalismi 3.0 yleisemminkin vihreiden tavoittelemaa talousmallia, mutta paljoa virheellisempi ei suhtautuminen kapitalismiin voi olla. Vihreä puolue on totisesti puolue ilman menneisyyttä ja perinteitä. Pienellä perehtymisellä Marxin ja Leninin kehittämään kapitalismin teoriaan, kritiikkiin ja vaihtoehtoon, sosialismiin ja kommunismiin, välttyisi tekemästä vanhoja virheitä uudestaan ja uudestaan.* * *Virheajatus jonkinlaisesta ihmiskasvoisesta, kivasta ja kesytetystä kapitalismista tuntuu välkkyvän lähes kaikkien marxilaisesta perustasta irtautuneiden "vasemmistopuolueiden", poliittisten – ja kansalaisliikkeiden horisontissa. Uusliberalismin vastustamiseen keskittyneiltä liikkeiltä näyttää unohtuvan se varsinainen vihollinen, joka ei suinkaan ole uusliberalismi tai globalisaatio, vaan kapitalistinen tuotantojärjestelmä.


Imperialistisen kapitalismin syvenevät kriisit suistavat kokonaisia kansakuntia vararikkoon ja jättävät valtaosan ihmiskuntaa sodan ja nälän armoille. Tavaramuotoistuminen ja vieraantuminen uhkaavat rikkaiden länsimaidenkin ihmisten työ- ja arkielämää.


Suomessa käynnissä oleva laajamittainen hyökkäys hyvinvointiyhteiskuntaa ja julkista sektoria vastaan enteilee sosialidemokratian, pääoman ja työn rauhanomaisen rinnakkaiselon lopun alkua. Kapitalismi 3.0:n sijasta edessämme on entistä kärjistetymmin taistelu barbarian ja sosialismin välillä.MARKO KORVELA


Kirjoittaja on Tiedonantaja-lehden toimittaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli