VIIKON KOLUMNI: Kuntien kurjistaminen voidaan torjua
"Kunnissa varauduttava säästöihin ja palvelujen karsimiseen", julisti Helsingin Sanomien otsikko (20.10.). Juttu pohjautui valtiovarainministeriön ylitarkastajan sekä kahden ekonomistin haastatteluihin.
On annettava tunnustusta Hesarille ja haastatelluille rehellisyydestä. Jutussa ladeltiin madonlukuja kunnille – vain viikkoa ennen vaaleja – tavalla, jota on turha hakea vaikkapa kokoomuksen puhtaasti mielikuviin pohjautuvasta mainostoimistovetoisesta peukut ylös -vaalikampanjasta.
Jutussa kysyttiin, millaisia päätöksiä kunnissa pitäisi tehdä? Mihin uusien valtuutettujen pitää varautua? Vastaukset olivat tylyjä: "Säästöjä ja karsintalistoja on luvassa"; "kunnissa joudutaan katsomaan, onko kouluja liikaa tai toimivatko terveyskeskukset"; "helpot vuodet ovat nyt takana ja edessä hankalia päätöksiä".
Haastateltujen mukaan "kuntaliitosten jälkeen ei voi jäädä lekottelemaan". He totesivat edelleen, että "liitos ei tuo säästöjä, jos sen jälkeen pidetään yllä kahden kunnan koulu- ja terveyskeskusverkkoa".
Tämä viimeinen lausahdus paljastaa karmaisevasti sen, mistä kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa on kyse. Onhan päivänselvää, että säästöjä ei synny itsestään vaikka kaikki Suomen kunnat yhdistettäisiin yhdeksi kunnaksi.
H H H
Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen olemus on alkanut valjeta kansalaisille maakunnissa ympäri Suomen. Palvelut keskitetään suuriin yksiköihin maakuntakeskuksiin. Samalla ympäröivistä kuntaliitoskunnista lakkautetaan omia lähipalveluita.
Keskittämisprosessi on jo käynnissä ympäri Suomea. Esimerkiksi Jyväskylään liittyvässä maalaiskunnan Palokassa oma lukio on lakkauttamisuhan alla. Oppilaat halutaan keskittää Jyväskylään mammuttimaisen suureen lukioyksikköön.
Pirkanmaan Ruovedeltä puolestaan pitää jo lähteä terveyskeskuspäivystykseen Mänttään saakka. Ei käy kateeksi vaikkapa päivystystä kaipaavia sairastuneen yksivuotiaan lapsen vanhempia. Esimerkkejä löytyy varmasti runsaasti lisää.
Valtapuolueiden vaalikampanjoissa ja -keskusteluissa on edellä mainituista seikoista huolimatta luvattu nimenomaan hyvinvointipalveluiden turvaamista. Jostain syystä valtiovarainministeriön ylitarkastajan ja ekonomistien madonluvut tuntuvat valtapuolueiden vaalipuheita uskottavammilta.
Kuntien kurjistaminen ja palveluiden karsiminen voimistuvat entisestään, mikäli entiset valtapuolueet ja oikeisto vahvistavat otettaan kuntavaaleissa. Maireiden vaalipuheiden ei kannata antaa hämätä. Nyt kannattaa äänestää muutoksen puolesta nykymenoa vastaan. Valtuustoissa tarvitaan rehellinen vasemmistolainen ja punavihreä vaihtoehto, Suomen kommunistinen puolue SKP.
TOMMI LIEVEMAA
Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja.