VIIKON KOLUMNI: Talkoohengellä kohta kysyntää

28.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44 / 28.11.2008

Uutiset ovat viime päivinä kertoneet, että useissa kunnissa harkitaan säästösyistä henkilökunnan määräaikaisia lomautuksia. Joissakin kunnissa, esimerkiksi Kuopiossa, harkitaan opettajien lomautuksia.


Pisa-voittaja Suomessa ei siis ole enää varaa pitää opettajia koulussa. Toivottavasti suomalaista peruskoulujärjestelmää ihailemaan tulevat ulkomaiset delegaatiot eivät eksy lähiaikoina ainakaan Kuopioon.


Mihin kaikki varallisuus oikein katoaa ennätysrikkaasta Suomesta? Pääomatuloja verotetaan meillä hyvin kevyesti, ja veroparatiisien ja muiden järjestelyjen avulla verotusta voidaan vielä entisestäänkin keventää. Kaikki tämä on pois myös hyvinvointipalveluihin käytettävistä varoista.* * *Monet ovat myös ihmetelleet, milloin ja mihin tarkoitukseen "hyvinä aikoina" pelivaraksi kerättyä rahaa oikein aiotaan käyttää. Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila vastasi omalta osaltaan tähän epätietoisuuteen hiljattain Keskuskauppakamarin 90-vuotisjuhlassa. Hän näet patisti valtiovaltaa julkisten menojen lisäämiseen (HS 20.11.).


"Milloin tuota liikkumatilaa käytettäisiin, jollei nyt?", Ollila kysyi. Hänen mielestään nyt pitää elvyttää velan kasvattamisen uhallakin. Hän ei kuitenkaan vaatinut lisää satsauksia esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin tai perusopetukseen.


Veronkevennyksistä ei sen sijaan Ollilan mukaan voida tinkiä, vaan ne tulee toteuttaa suunnitellulla tavalla vaikka velkarahalla. Hän arvioi myös, että yhtiöveron 26 prosentin tasoon kohdistuu lähivuosina alennuspaineita.* * *Suomessa vajaan parinkymmenen vuoden ajan harjoitetussa uusliberalistisessa politiikassa on painotettu julkisen talouden tasapainoa ja ylijäämää tärkeimpinä tavoitteina. Julkisten menojen kasvu ja valtion velanotto ovat olleet syntilistan kärjessä.


Mistä nyt tuulee, kun Ollilan kaltainen kapitalismin äänitorvi peräänkuuluttaa julkisten menojen lisäämistä? Finanssikriisin mainingeissa on paljastunut, että julkisten menojen huomattavakin kasvattaminen saa yllättävää tukea, kunhan kohde vain on oikea.


Mikään summa ei ole liian suuri silloin, kun paikkaillaan Wall Streetin pörssipelureiden meillekin välillisesti aiheuttamia vaurioita veronmaksajien rahoilla. Samaan aikaan yhteiskuntamme vähäosaiset joutuvat entistäkin ahtaammalle muun muassa sosiaaliturvan uudistushankkeen (SATA) myötä.


Kokoomuksella oli kuntavaalikampanjassaan varmaankin mielessään juuri opettajien lomautukset, kun se peräänkuulutti talkoohenkeä. Ahdinkoon ajetuilla kunnilla ei kohta ole muuta mahdollisuutta kuin hoitaa kouluopetus vapaaehtoisvoimin. Toivottavasti talkoohenkeä riittää.TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli