VIIKON KOLUMNI: Väärä todistus Marxista

05.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45 / 5.12.2008

Jokin aika sitten Suomessakin vieraillut intialalaissyntyinen ekonomisti Meghnad Desai kirjoitti kuusi vuotta sitten kirjan, joka ilmestyi tänä syksynä suomennettuna nimellä Marxin kosto. Siinä Desai kertoo paljastavansa Karl Marxin kirjoitusten "todellisen luonteen": Marx ei ollutkaan kapitalismin vastustaja vaan sen analyytikko ja kannattaja. Suuri osa historiallisesta kommunistisesta – ja työväenliikkeestä on siis ymmärtänyt Marxin perustavalla tavalla väärin.


Meghnad Desai on tunnettu globalisaation ja kapitalismin puolestapuhuja, joka on luennoinut vapaan markkinatalouden siunauksista Maailmankauppajärjestö WTO:n ja Maailmanpankki IMF:n tilaisuuksissa. Desain kädenjälki näkyy myös brittiläisen Labor-puolueen onnettomassa niin sanotun "kolmannen tien" politiikassa, joka on tämä Suomenkin demareiden apinoima yritys naittaa uusliberalismia ja sosialidemokratiaa jonkinlaiseksi hyvinvointivaltion irvikuvaksi.


Ei siis ole yllätys, että Desai pyrkii vesittämään Marxin ajatuksia. Yllättävää sen sijaan on tapa, miten Suomessa edes vasemmisto ei ole juurikaan kritisoinut Desain näkemyksiä.


Onko vasemmiston tietoisuus Marxista niin huonossa jamassa, että kuka tahansa Marxin riepottelija saa kantansa esiin ilman sen kummempaa kommentointia?* * *Toisin kuin Desai haluaa meidän kuvittelevan, Marx ei ollut pelkkä kapitalismia tutkinut taloustieteilijä vaan vallankumouksellinen kommunisti, joka oli elämänsä aikana mukana useassa poliittisessa liikkeessä. Marx myös tuki, kannusti ja analysoi muun muassa vuoden 1848 vallankumouksia sekä Pariisin kommuunia 1871. Tämä ei ole yllätys mieheltä, joka jo nuorena julisti filosofian tehtävänä olevan maailman muuttamisen, ei pelkästään sen selittämisen.


Desai haluaa painottaa Marxin taloustieteellistä tutkimusta muun tuotannon kustannuksella. Silti esimerkiksi tunnetun marxilaisen taloustieteilijän Fred Moseleyn kritiikin mukaan Desai on väärässä jopa Marxin talousoppien tulkinnassaan.


Mitä Desaista siis jää jäljelle? Hänen väärä todistuksensa Marxista, joka on yritys epäpolitisoida Marx pelkäksi taloustieteilijäksi, mustamaalata valtaosa marxilaisen vallankumouksellisen liikkeen perinnöstä sekä väittää, ettei kapitalismille ole olemassa vaihtoehtoa. Desain väittämille on tietysti tarvetta tilanteessa, jossa globaali kapitalistinen talous on pahassa kriisissä.


Käynnissä on ideologinen taistelu Marxista. Meidän kommunistien tehtävä on osoittaa Desain tapaisten "marxilaisten" tulkinnat vääriksi, tuoda esiin vallankumouksellista, kommunistista Marxia ja marxilaisuutta sekä kehittää kapitalismin ylittävää sosialismia, ei pelkästään teoreettisesti vaan politiikassa ja käytännössä.MARKO KORVELA


Kirjoittaja on Tiedonantajan toimittaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli