VIIKON PAKINA: Kalluppia kaaliin
Gallupeista voidaan nykyään saada ihmeellisiä tuloksia. Otamme esimerkiksi gallupin kuvitellusta kyläyhteisöstä ja niiden neljästä sukutilasta. Kutsukaamme niitä vaikka kirjaimilla A, B, C ja D.
Suurtilallinen A on hyökännyt pienemmän tilan B:n kimppuun, tappanut puolet sen perheestä ja kotieläimistä, rosvonnut sen kiinteän omaisuuden ja asettunut sinne luvatta taloksi.
A:n ruokahalu kasvaa syödessä, ja niinpä se uhkaa hyökätä myös toista pienempää tilaa C:tä vastaan ja panna sen matalaksi. A:n mukaan C:llä on jotain kättä pidempää, josta sen on luovuttava, jos aikoo pelastua.
A, joka haluaa olla yksin kukkona tunkiolla, haastaa riitaa myös kylän toisen suurtilan D:n kanssa. A syyttää D:tä huonosta talonpidosta ja partioi asemiehineen sen rajoilla samalla kuitenkin vakuuttaen, etteihän tässä mitään.
Sitten kyläyhteisössä tehdään gallup, jossa kysytään, mitkä mainituista tiloista ja alueista muodostavat uhan rauhalle. Suurimmaksi uhaksi saadaan B, jossa A on jo pannut ranttaliksi, toiseksi suurimmaksi uhaksi C, jonka kimppuun A aikoo hyökätä, ja kolmanneksi suurimmaksi D, joka uhmaa A:n yksinvaltaa.
Vasta neljänneksi suurimmaksi uhaksi saadaan A, joka riehuu B:ssä, uhkaa hyökätä C:n kimppuun ja käy parjaus- ja sapelinkalistelukampanjaa D:tä vastaan.
* * *
Eihän noin päätön gallup-tulos ole tosielämässä mahdollinen, sanotte te. Kyllä on. Gallupien teko on taitolaji. Juuri vastaavanlainen tulos saatiin Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämästä ja 29.12. julkaisemasta mielipidekyselystä.
Niinpä lehti saattoi tyytyväisenä kiteyttää jymyuutisen etusivullaan: "Suomalaiset: Neljä maata uhkaa maailmanrauhaa / Venäjästä turvallisuusuhka Irakin, Iranin ja USA:n rinnalle"
Kysymyksenasettelulla "Mitkä kaikki maat tai alueet muodostavat uhan maailmanrauhalle?" vastaajat saatiin ajattelemaan maailmanrauhaa vaarantavia konfliktipisteitä, kuten Irakin sotaa ja Iranin "ydinasekiistaa", ja näin hajauttamaan yksin USA:n näissä pisteissä muodostama uhka osittain uhan kohdemaiden harteille.
Mutta älkäämme aliarvioiko Hesarin ja muun valtamedian ponnistuksia. Juuri Venäjän saaminen maailmanrauhan uhkaajien listalle oli se mitä gallupilla tavoiteltiinkin. Eikä selitykseksi käy Venäjän rooli konfliktipisteissä. Tshetshenia oli vastaajien nimeämien "kansainvälisten ongelmien" listalla häntäpäässä.
Niinpä selitys on Hesarin ja muun valtamedian käymä uuttera Venäjän vastainen kampanja.
Hesarilla on vain paha ongelma: miksi Venäjän demonisoiminen ja suomalaisten Nato-halukkuus eivät korreloi? Toimiiko ensin mainittu sittenkin jälkimmäistä vastaan?
EERO