VIIKON PAKINA: Olympiatulella on nyt viesti

18.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 16 / 18.4.2008

On luojan lykky, että Tiibetin ongelma on noussut maailman huomion keskipisteeksi. On edes jokin asia, joka kuohuttaa ja vaatii solidaarisuutta.


Tosin Irakissa, Afganistanissa ja Palestiinassa jatkuu kansanmurha, miljoonia ihmisiä on jo kuollut. Mutta uhrit ovat mitä lie rättipäitä. Ja olisihan se noloa ruveta USA:ta, Natoa ja Israelia syyttelemään.


Tiibet tuli kuin Manulle illallinen. Eli kuten Janne Virkkunen Helsingin Sanomissa totesi; "olympiatulella on nyt viesti".


USA:ssa presidenttiehdokkaat Barack Obama ja Hillary Clinton vaativat, että George W. Bush boikotoisi Pekingin olympiakisojen avajaisia ilmaistakseen huolensa ihmisoikeuksista. Sopivampaa henkilöä ihmisoikeusprotestoijaksi onkin vaikea kuvitella.


Suomessa vasemmistoliitto ja vihreät vaativat valtionjohtoamme yhtymään boikottiin. On mahtavaa, että ne ovat vihdoin löytäneet maailmalta muunkin protestoinnin kohteen kuin Venäjän.* * *Tv-yhtiö CNN pyysi anteeksi Kiinaa koskevia kommenttejaan todeten viitanneensa Kiinan johtajiin eikä yleensä kiinalaisiin, kun se puhui "joukosta ryökäleitä ja roistoja".


Sitä CNN ei pyytänyt anteeksi, että se 14.3. levitti maailmalle videonauhan, jonka se väitti esittävän protestien tukahduttamista Gansun maakunnassa ja Lhasassa. Todellisuudessa nauha esitti Intiassa pidettyä mielenosoitusta, jonka maan poliisi tukahdutti kovaotteisesti.


Läntiset tv-kanavat eivät ole pyytäneet anteeksi, että ne esittivät osoituksena Kiinan viranomaisten väkivallasta kuvia, joissa tiibetiläismunkkien puolisotilaalliset organisaatiot pieksivät Han-kiinalaisia.


Saksalaiset tv-kanavat eivät ole pyytäneet anteeksi, että ne esittivät videokuvina Tiibetistä kuvia Katmandusta, joissa Nepalin poliisi hakkasi sikäläisiä mielenosoittajia.


Eikä yksikään länsimedia ole pyytänyt anteeksi, ettei se näyttänyt todellisia kuvia Lhasasta, jossa mellakoijat muun hävityksen ohella tappoivat 18 viatonta siviiliä, joukossa yksi lapsi, ja polttivat elävältä viisi vaatekaupassa työskennellyttä tyttöä.* * *Jos Natsi-Saksa olisi vielä olemassa, se olisi varmaan tullut Tiibetin avuksi. Heinrich Himmler ja muut natsijohtajathan pitivät Tiibetiä kadonneesta Atlantiksesta selviytyneiden pyhänä paikkana ja "puhtaan pohjoisen rodun" alkukotina. Entinen SS-upseeri Heinrich Harrer toimi vuosikymmeniä Dalai-laman neuvonantajanakin.


Natsien puutteessa Dalai-lama tarvitsee solidaarisuutta meiltä muilta. Hän itsehän on esimerkki solidaarisuudesta. Huhtikuussa 1999 hän yhdessä Margaret Thatcherin ja George H.W. Bushin kanssa vaati Britannian hallitusta vapauttamaan Augusto Pinochetin ja olemaan luovuttamatta häntä Espanjaan, jossa häntä vaadittiin oikeuden eteen rikoksista ihmiskuntaa vastaan.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli