VIIKON PAKINA: Pois pyyhitty historia

09.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1 / 9.1.2009

Se on niiden Hamasin Gazasta ampumien rakettien syy, että Israel on saartanut Gazan ja käy nyt tuhoamissotaa sen asukkaita vastaan. Näin meille uskotellaan.


Juuri kukaan ei älyä kysyä, että mitäs Länsiranta sitten. Länsirannalta ei ammuta raketteja Israelin puolelle. Kuitenkin Israelin laiton miehitys, kolonisaatio, etninen puhdistus, maiden rosvous, laittomien siirtokuntien laajentaminen, palestiinalaiskotien hävittäminen ja mielivaltaiset pidätykset siellä jatkuvat.



* * *



Tunnetun brittiläisen veteraanitoimittajan Robert Fiskin mukaan Gaza on esimerkki siitä, miten helppoa on pyyhkäistä pois paitsi palestiinalaisten nykyiset kärsimykset myös heidän historiansa ja olla näkemättä Gazaan liittyvää irvokasta ironiaa.


Missä tahansa muussa konfliktissa journalistit kertoisivat kertomasta päästyään, että sen eteläisen Israelin alueen alkuperäiset, lailliset omistajat minne Hamas ampuu raketteja, elävät Gazassa.


Että Gaza on on olemassa juuri sen vuoksi, että Ashkelonissa – arabiaksi Askalaan – ja sitä ympäröivillä pelloilla asuneet palestiinalaiset karkotettiin mailtaan vuonna 1948, kun Gazan rannoille saakka ulottuva Israel luotiin.


He ja heidän lapsensa, lapsenlapsensa ja lapsenlapsenlapsensa ovat niiden 1,5 miljoonan pakolaisen joukossa, jotka sullottiin ahtaalle Gazan kaistalle. 80 prosenttia noista perheistä asui kerran alueella, joka on nyt Israel.


Mutta tätä tositarinaa ei sovi kertoa.



* * *



Seuraamalla uutisia voisi päätellä, että historia alkoi eilen. Että parrakkaiden, mistään kotoisin olemattomien islamistihullujen lauma yhtäkkiä ponnahti esiin Gazan slummeista ja alkoi ampua raketteja rauhaa rakastavaan demokraattiseen Israeliin vain kohdatakseen Israelin armeijan oikeutetun koston.


Se tosiasia, että äskettäin Jabalayan leirillä surmatuilla viidellä sisaruksella oli isovanhemmat, jotka tulivat juuri niiltä mailta, joiden viimeisimmät omistajat nyt pommittivat heidät kuoliaiksi, ei yksinkertaisesti esiinny tarinassa.


Jizhak Rabin ja Shimon Peres sanoivat 1990-luvulla toivovansa, että Gaza yksinkertaisesti katoaisi, putoaisi vaikka mereen. Heidän toiveensa ymmärtää. Gazan olemassaolo on pysyvä muistutus niistä sadoista tuhansista palestiinalaisista, jotka ajettiin pois kodeistaan Israelin etnisessä puhdistuksessa 60 vuotta sitten. Aikana, jolloin holokaustin kauhut olivat tuoreessa muistissa, eikä arabien kohtelu jaksanut liikuttaa ketään.



* * *



Synkästä aiheesta "loppukevennykseen": Muistattehan muutaman viikon takaisen välikohtauksen Bagdadissa, kun irakilainen toimittaja Muntadhar al-Zaidi heitti kengillä George W. Bushia


Näin Bush vihdoin löysi ne joukkotuhoaseet, joita ei vastoin hänen lupaustaan viiteen vuoteen löydetty Irakista.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli