VIIKON PAKINA: Työväen aatelia
Koska Sauli Niinistö on julistanut koko Suomen väestön työväeksi, tällä viikolla julkaistut verotiedot ovat työväen näkökulmasta komeaa luettavaa.
Suurituloisimman työväen verotettavat ansiotulot ovat aina vain muhkeammat. Tästä on paljolti kiittäminen Paavo Lipposen ja Matti Vanhasen hallitusten tälle työväen osalle myöntämiä verohelpotuksia.
Hieman tietysti surettaa, että työläistoverimme Jorma Ollila putosi nyt kärkilistalla ensimmäisestä kolmanneksi vaivaisella 3 655 996 euron ansiotulolla ja kärkeen kiilasi Instrumentariumin amerikkalaisille myynyt työläisjohtaja Olli Riikkala 5 273 701 eurollaan. Mutta toivokaamme, että Ollila tulee jotenkin toimeen. Tsemppiä, Jorma!
* * * * *
Runsaat osingot ja muut pääomatulot rikastuttivat työväen aatelia enemmän kuin koskaan. Tuhat suurituloisinta työläistä sai pääomatuloja 1,8 miljardia euroa eli 0,5 miljardia enemmän kuin toissa vuonna. Ja mikä metkointa, heidän ei tarvitse maksaa näistä tuloista lainkaan kunnallisveroa.
Ykkösenä on jälleen työväen eläkeläissiiven Aatos Erkko, jonka verotettava pääomatulo oli 44 035 083 euroa ja varallisuus 191 952 790 euroa. Kärkipäähän, kolmanneksi kiilasi suomenruotsalaisen työväestön lippua korkealla kantaen Björn Wahlroos.
Erkon nettotulot olivat 3 385 euroa tunnissa, siis suunnilleen samat kuin kuuden seitsemän kansaneläkeläisen kuukaudessa. Mutta kansaneläkeläisethän saavat vuoden päästä viiden euron korotuksen.
* * * * *
Pääoma- ja varallisuustuloja tarkastellessaan moni miettinee, miten työväki pystyy tuollaisilla tuloilla viettämään täysipainoista elämää.
Huolestuneita rauhoittanee se, että tulot näyttävät usein pienemmiltä kuin ne todellisuudessa ovat. Verottajan mukaan osinkoja saavat työläisetkin maksavat veroa, mutta todellisuudessa he ovat saaneet osinkorahat puhtaana käteen, sillä yritykset ovat maksaneet verot heidän puolestaan.
Myös verotettava varallisuus on verottajan ilmoittamaa suurempi, koska työläinen voi vaikuttaa julkisiin tietoihin erilaisin järjestelyin, kuten ryhmittelemällä varallisuuttaan holdingyhtiöihin.
Sitä paitsi Vanhasen hallitus tulee työväkeä vastaan poistamalla varallisuusveron kokonaan. Tämän köyhälistön osan verta verot eivät enää ensi vuonna juo.
Esimerkiksi työläisveli Erkko hyötyy varallisuusveron poistosta noin 1,7 miljoonaa euroa – sama summa, jonka hallitus jakaa 28 000 kansaneläkeläiselle viiden euron korotuksena – ja kamrat Wahlroos 660 000 euroa, mikä vastaa noin 11 000 eläkeläisen eläkkeen korotuksia.
* * * * *
Parempiosaisia työläisveljiämme ja -sisariamme ei tule kadehtia, vaan osoittaa heitä kohtaan työväen luokkasolidaarisuutta. Ei ole helppoa heilläkään, sen havaitsee vaikkapa seuraamalla Kauniita ja rohkeita.
Muotitalon työläisjohtajan Eric Forresterin perheessä onnettomuudet ja skandaalit seuraavat toisiaan. Ja oma vaimo petti rikasta laivanvarustajatyöläistä Massimo Maronea, joka makaa nyt aivohalvauksen saaneena letku kurkussa.
EERO