Voihan vietävä

17.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 7/2006.

Suomalaisen teatterin tasosta ja vientikelpoisuudesta on ryöpsähtänyt alkuvuodesta käyntiin vilkas keskustelu, jolle sysäyksen antoi tammikuun puolessavälissä Espoon kaupunginteatterin johtajan Jussi Helmisen puhe teatterinsa kevätkauden avajaisissa. Helminen väitti Suomen olevan umpioitunut teatterimaa, jonka esityksillä ei ole kysyntää ulkomailla. Hänen mukaansa teatterimme on vanhanaikaista ja kieleensä sidottua.


Helminen vetoaa Opetusministeriöön, jonka tulisi tukea erityisesti eri taiteiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa umpiomme avaamiseksi. Ministeriön uusi kulttuurivientiyksikkö voisi suomalaisen teatterin tason parannuttua alkaa satsata teatterin vientiin ulkomaisille festivaaleille ja teatteritaloihin sekä ulkomaisten teatteriagenttien kutsumiseen suomalaisiin teatteritapahtumiin.


Lisäksi Suomen teattereissa tulisi järjestää vierailuviikkoja, joiden kuluessa näyttämöillä nähtäisiin sekä kotimaisten että kansainvälisten vierailijoiden esityksiä. Espoon Kaupunginteatterin tulisi myös viimeinkin saada oma, täysimittainen teatteritalo, josta voitaisiin kehittää "The Finnish International Theatre" kansainvälisille huippuvierailuille.o o oHelmisen ärhäkkään puheenvuoroon on tullut useita kommentteja, joissa todetaan monin esimerkein suomalaisen teatterin olevan tasokasta ja vientikelpoista. Ongelmana kulttuurivaihdossa on useimmiten rahan puute, sillä Suomen valtiolta ei tahdo löytyä määräahoja teattereiden ja tanssiryhmien kansainvälisille festivaaleille saamiin kutsuihin....HELENA RÄME

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli