YLE:n 153 vaaliohjelmasta vain kolmessa uudet puolueet
SKP on tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle syrjinnästä Yleisradion vaaliohjelmissa ja ylimääräisen vaalituen jakamisesta eduskuntapuolueille.
Yleisradio tekee ilmoituksensa mukaan 153 valtakunnallista vaaliohjelmaa. Niistä oli 150 varattu nykyisille eduskuntapuolueille, kun kantelu tehtiin. Eduskunnan ulkopuolisille puolueille oli varattu aikaa vain eilisillan tv-keskustelussa, joka esitetään tänään päivällä uusintana, ja radiossa vain yhdessä ohjelmassa. Näihin lukuihin ei sisälly eduskuntapuolueiden ehdokkaiden esiintyminen monissa uutis-, ajankohtais- ja viihdeohjelmissa.
– Yleisradion tälle linjalle esittämät ohjelmalliset perustelut ovat vain surkea viikunanlehti räikeälle syrjinnälle. Uusien vaihtoehtojen rajaaminen lähes kaikkien vaaliohjelmien ulkopuolelle tekee ohjelmista vähemmän kiinnostavia, vaihtoehdotonta puhetta, kritisoi SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.
Kaksinkertaista syrjintää
SKP syyttää Yleisradiota kaksinkertaisesta syrjinnästä. Ensiksi eduskunnan ulkopuolisia puolueita ei päästetä esittelemään omia tavoitteitaan eduskuntapuolueiden tavoin ja toiseksi niitä ei päästetä väittelemään nykyisten eduskuntapuolueiden kanssa.
Hakanen muistuttaa, että Yleisradion syrjintälinjalla estetään esimerkiksi avoin keskustelu koko hyvinvointimallia koskevasta kunta- ja palvelurakenteiden muutoksesta, jota koskevan puitelain eduskunta hyväksyi lopullisessa käsittelyssä yksimielisesti.
Toisena ajankohtaisena esimerkkinä nykyisten eduskuntapuolueiden yksimielisyydestä Hakanen mainitsee niiden tuen tulopoliittiselle linjalle, jolle vaihtoehtoja on esitetty vain eduskunnan ulkopuolelta.
Vaalikeskustelujen osanottajien rajaaminen vain eduskuntapuolueisiin sivuuttaa kokonaan myös vasemmalta tulevan Euroopan unionin vastustuksen ja selkeän kapitalismin vastaisen vasemmiston, hän muistuttaa.
Syrjintä kielletty laissa
Kun puoluelain nykyinen YLE:ä koskeva kohta hyväksyttiin vuonna 1992, eduskunnan perustuslakivaliokunta korosti pääsääntönä sitä, että kaikkien vaaleissa mukana olevien puolueiden tulee saada tuoda näkemyksensä esille. Lakiin kirjattu toteamus YLE:n ohjelmallisista näkökohdista ei oikeuta poikkeamaan perustuslain kansanvaltaisuusvaatimuksista ja syrjintäkiellosta eikä puoluelakiin kirjatusta puolueiden tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta, kantelussa todetaan.
YLE:n rooli julkisen palvelun laitoksena korostaa sen vastuuta myös nykyisen eduskunnan ulkopuolisten vaihtoehtojen esille pääsyn turvaamisessa tilanteessa, jossa kaupallinen ja valtapuolueiden valvoma media keskittyvät esittelemään lähes pelkästään nykyisten eduskuntapuolueiden ja varsinkin suurimpien puolueiden tavoitteita ja ehdokkaita.
Eduskunta jakaa vaalirahaa itselleen
Toisena asiana SKP moittii eduskuntapuolueiden itselleen vaalikampanjoita varten myöntämää 2,5 miljoonaan euron ylimääräistä puoluetukea.
Kantelussa katsotaan, että tällainen ylimääräinen vaalitoimintaan myönnetty tuki merkitsee tiettyjen puolueiden suosimista ja toisten syrjimistä vaalitoiminnassa. Se vääristää kansanvaltaa ja on ristiriidassa vaalilaissa edellytetyn puolueiden tasapuolisen kohtelun kanssa.
– Jos äänestäjien valintoihin vaikutetaan verovaroin näin ohjaavalla tavalla, ei voida puhua aidosta demokratiasta ja perustuslain säätämästä kansanvaltaisuuden vaatimuksesta, jota pitäisi noudattaa vaaleissa ja puoluerahoituksessa, sanotaan oikeusasiamiehelle jätetyssä, varatuomari Arjo Suonperän laatimassa kantelussa.
Kantelussa viitataan myös Euroopan unionin peruskirjan syrjintäkieltoon ja EU:n neuvoston vaalirahoitussuositukseen, joita syrjintä vaalirahoituksessa ja vaaliohjelmissa loukkaa.
Kantelussa pyydetään oikeusasiamiestä ryhtymään toimenpiteisiin eduskunnan ulkopuolisten puolueiden syrjinnän lopettamiseksi niin vaalirahoituksessa kuin Yleisradion ohjelmissa.
SKP kääntyi jo aiemmin asiassa YLE:n johdon puoleen saamatta kuitenkaan vastausta kirjelmäänsä. Kantelun jälkeen on sen sijaan tullut kutsu pariin muuhun ohjelmaan, ei kuitenkaan television muihin vaalitentteihin.(TA)