Sote-farssi

27.03.2014 - 11:47
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

No niin, ei sitten ollut kahdesta suuresta oppositiopuolueesta Keskustasta ja Perussuomalaisista maakuntien ja maaseutujen asianajajiksi. Jokainen käsittää mitä tarkoittaa maaseutujen ihmisille jos sairaanhoitopiirit tullaan keskittämään viiteen suureen yksikköön, kuten uudelta pohjalta suunniteltu malli aiotaan toteuttaa.

Ajatelkaa kun Lapin ja Oulun alue, eli melkein puoli Suomea yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi, niin ei siinä huutavan ääni korvesta tule kuulumaan ison sairaanhoitopiirin päättävissä elimissä. Varmaa on, että lähi – ja kuntademokratialla tullaan pyyhkimään pöytää. Onhan se nähty kuinka isot pitävät puolensa ja maksajina tulevat olemaan painoarvoltaan pienet kunnat vaikka Timo Soini kapitaatio- eli (väestömääräpohjainen malli) puheillaan muuta väittää.

Kuvitellaanko uudella mallilla saatavan isomman rahoituspohjan kun isot kaupungit ovat mukana isossa sairaanhoitopiirissä? Eivätkö kuitenkin isojen kaupunkien taloudet ole kuralla ja sanovat väkeä irti kaupunki toisensa perään? Käy niin, että hyvin hoidetut pienet ja keskisuuret kunnat pistetään maksumiehiksi, imuroidaan rahat keskuksiin ja annetaan maaseudun näivettyä. 

Kyllä kait kaiken lähtökohta tulee edelleen olla valtion suuri rooli jolla turvataan kuntien peruspalvelut ja niiden hyvä saatavuus. Kuntien valtionosuuksia tulee lisätä koska nimenomaan kunnissa on se tieto taito jolla kyetään huolehtimaan ihmisten hyvinvoinnista.

Jos lähi - ja kuntademokratialla aiotaan pyyhkiä pöytää, niin siitä saatiin esimakua uuden Sote mallin käyntiin laittamisessa. Salaa kabineteissa sovittiin ohi puolueiden päättävien elimien ja kenttäväkeä kuulematta aloittaa sote-sopassa uusi kierros.

Missä on uusi poliittinen kulttuuri Timo Soini ja Juha Sipilä? Varsinkin perussuomalaisten puheenjohtaja Soini on haukkunut ns. vanhoja puolueita suhmuroinnista ja kaikesta muusta ja, että jytkyn myötä tulee muutos. Kolme vuotta muutosta on odoteltu ja nyt saatiin sinetti kuinka puheet poliittisen kulttuurin muutoksesta olikin vain huulenheittoa.

Muuten, oletteko panneet merkille, että ei ole ollut puhettakaan kestävyysvajeesta kun yhteiskunnan rakenteita on yritetty rukata myötämieliseen suuntaan markkinavoimia silmälläpitäen. On ollut paras-hanketta, kuntarakenne– ja sote-uudistusta ja taas uusi miljoonia nielevä uusi työryhmä. Olisi jännä tietää kuinka paljon esimerkiksi kuntien liitosneuvottelut, kuntaliitokset porkkanarahoineen ja muut erilaiset valtion – ja kuntien työryhmät ovat tulleet maksamaan veromaksajille? Nekin hukkaan heitetyt rahat olisi voitu hyödyntää lisäämällä kuntien rahoituspohjaa. Ei olla köyhiä ja kipeitä kun päättäjämme koheltavat miljoonia tuhlaten ja saamaan aikaan ihmisiltä vaaditaan venymisiä ja rajuja elintason leikkauksia sekä palveluiden heikennyksiä.

Ei kuulu kansan ääni eduskunnassa. Herää kysymys, milloin kansalaisten mitta on täysi? Miten kauan annetaan päättäjien ja puolueiden politrukkien kävellä itsemme yli? Taas kerran nähtiin kuinka parlamentaarinen demokratia on vitsi ja puheet vain ja ainoastaan sitä kautta vaikuttamisesta suuri harha. Tarvitaan laajaa joukkojen ja kansalaisliikkeiden toimintaa joiden kautta saadaan kansan ääni kuuluviin, jolloin päättäjät joutuvat pakosta miettimään kenen asialla ovat – kansanko vai pääomien ja suuren rahan.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset