Suomalaiset - kielteinen kansa?

14.02.2014 - 09:18
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Pääministeri Jyrki Katainen oli taannoin huolissaan kuinka suhtaudumme eri asioihin kuten tulevaisuuteen kovin kielteisesti. Olemmeko todella vastaan hangoitteleva niskat kyyryssä kulkeva uskonsa ja toivonsa menettänyt kielteinen kansa?

 Mihin mahtaa Kataisen puheet kielteisyydestä perustua? Onko hänellä väitteensä tueksi esittää tutkittua tietoa, vai perustuuko väite ainoastaan siihen kun hallituksen kurjistamistoimia ei purematta niellä?

Kielteisyyden vastakohta on myönteisyys, eikö niin! Molemmat ovat tärkeitä arvoja niin yksittäisten ihmisten elämässä kuin myös yhteiskunnallisesti. Kehitystä ei tapahdu jos koko ajan tuuli puhaltaa selkään ja tuudittaudumme liiaksi hyvänolon tunteeseen. Jos taas koko ajan tuulee vastaan joka suunnalta, niin täytyy olla aika nikkari joka jaksaa mennä eteenpäin hymy huulillaan.

Kielteisyyden ja myönteisyyden arvoja voidaan mitata tai arvioida yhteiskunnallisen aseman mukaan. On päivänselvää, että varakas ja hyvin toimeentuleva jolla on mahdollisuus ostaa palveluja ja elää taloudellisesti ilman huolen häivää, suhtautuu yhteiskuntaan ja elämään myönteisemmin kuin ainaisessa kurjuudessa ja puutteessa elävä ihminen ja jonka raskasta elämää viranomaisten ja päättäjien taholta yritetään kaikin tavoin kampittaa.

Nyt tullaankin siihen, miksi pääministeri Katainen kummastelee suomalaisten kielteisyyttä. Oikeisto on jauhanut jo iät ajat kuinka olemme yhtenäinen kansa jossa vastakkainasettelua ei ole. Yhteen hiileen puhalletaan ja mennään läpi myrskyjen toinen toisiamme tukien. Ja kun tarpeeksi hoetaan samaa mantraa, niin lopulta ainakin itse alkaa uskoa asiaansa. Kataiselle ja koko oikeistolle on käynyt juuri niin.

He kuvittelevat kansan purematta nielevän kun suomalaisilta päitä leikataan, koska tehdäänhän ne vain meidän kaikkien hyvinvoinnin tähden! Ja kun kaikki ei menekään kuin valssi kesällä ja kansa uppiniskaisesti murisee nyrkkejään taskuissa puristaen, niin pääministerimme on haavi auki ja ihmettelee kielteisyyden ilmapiiriä.

Entä jos ajattelemme myönteisyyttä tai kielteisyyttä poliittisen toiminnan kautta? Ainakin minun ja Kataisen ajatuksien on pakko olla aivan eri planeetalta – esimerkkinä vaikkapa kiekkovieras mielenosoitus itsenäisyyspäivänä. Minulle se oli tervetullut tapahtuma ja myönteinen asia, kun taas Katainen näki sen kielteisessä valossa.

Toisaalta olettaisin Kataisen sisimmässään näkevän myönteisenä kun kansa vain murisee ja jättää käymättä vaaliuurnilla koska tietäähän se oikeiston vallan säilymistä. Monet taas itseni tapaan ihmettelevät kielteisesti miten nössöä kansaa suomalaiset ovat kun heille saa tehdä ihan mitä vaan ja silti vastarintaa esiintyy kovin laimeasti.

Pääministeri Jyrki Katainen, jos kerran olet huolissasi suomalaisten kielteisestä asenteesta ja olet tainnut jo menettää aika ajoin myös yöunesi, niin saaden antaa sinulle neuvon. Sinä ja hallituksesi, muuttakaa politiikan suuntaan kansalle myönteiseksi jossa kunnat saavat toimia itsenäisesti ja demokraattisesti joissa huolehditaan kuntapalvelujen kautta ihmisten tasapuolisesta hyvinvoinnista. Lyhentäkää työaikaa ja alentakaa eläkeikää jotta mahdollisimman moni pääsisi työnsyrjään kiinni. Ottakaa sieltä mistä on ottaa ja jakakaa niille jotka elävät vailla kunnollista toimeentuloa. Tässä nyt ensi alkuun toimia joilla voidaan kansan myönteisyyttä kasvattaa ja enemmistön kielteisyys heittää romukoppaan.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset