Monenmoista
Kuluneella viikolla on urheilumediassa ollut varsin monta kiinnostavaa aihetta.
Urheilusanomissa oli varsin kattava selvitys urheilijoiden apurahoista vuosina 2001-2015 ja mitä näillä rahoilla on saavutettu eli kuinka monta olympia-, paralympia- ja MM-mitalia.
Artikkelissa tarkastellaan 80 eniten apurahoja saanutta urheilijaa ja heidän mitalisaaliitaan. 80 urheilijasta 23:lla ei mitaleita ole ollut tuloksena, mutta sellaistahan urheilu on.
Eniten tulosta on tehnyt suunnistaja Minna Kauppi 17 mitalilla. Apurahat yhteensä 155 000 euroa eli noin 9100 euroa per mitali. Mitalimäärissä toisena on hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen: 14 mitalia 146 000 apurahoilla eli 10 400 euroa mitalia kohden. Pronssille sijoittuu mäkihyppääjä Matti Hautamäki: 11 mitalia 101 650 apurahoilla ja ilmeisesti halvimpien apurahamitalien tuottaja 78 000 euroa per mitali. Neljäntenä tilastossa on Vammaisurheilija ratakelaaja Leo-Pekka Tähti 11 mitalilla. Hän on saanut eniten apurahatukea eli 183 000 euroa. siis 16 600 euroa per mitali. Hieno osoitus siitä miten Suomessa arvostetaan vammaisurheilua.
Kansainvälisiltä kentiltä on ollut esillä Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtajan Sepp Blatterin ja Euroopan liiton puheenjohtajan Michel Platinin hyllyttäminen FIFA:n eettisen komitean toimesta 90 päivän ajaksi Siinä taisi mennä Platinin mahdollisuudet Blatterin paikalle ensi helmikuun FIFA:n valintakokouksessa. Syyteharkinnan ja epäilysten taustalla on mm.Blatterin (FIFA:n) maksama1,8 miljoonan euron palkkio vuonna 2011 Platinille ennen vuotta 2002 tehdyistä töistä. Tämä tapahtui pari viikkoa ennen puheenjohtajavaalia, jossa Platini ei asettunut Blatterin vastaehdokkaaksi.
YLE:n MOT-ohjelma viime maanantaina käsitteli ongelmaa otsikolla FIFA, rikos ja Palloliitto. Edellä kuvatun prosessin lisäksi haastateltiin pitkään FIFA:n eri tehtävissä toiminutta Palloliiton puheenjohtajaa Pertti Alajaa. Alajan vastaus oli sama kuin USA:n jalkapalloliiton puheenjohtajan vastaus kongressin kuulemisessa. En tiennyt mitään.
Molemmille voisi suositella iltalukemiseksi toimittaja Declan Hillin teosta Maksetut maalit - Jalkapallo ja järjestäytynyt rikosllisuus (Into2014). Toivottavasti Sveitsin ja USA:n oikeusviranomaisten tutkinta tuo selvyyttä asiaan ja luo pohjaa kansainvälisen jalkapalloliikkeen tervehdyttämiselle.
Helsingin Sanomiensivuilla on keskusteltu eräänlaisina vakioaiheina koululiikunnasta, numeroiden antamisesta tai niistä luopumisesta, lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kalleudesta. Tiedesivuilla on ollut aika ajoin mielenkiintoisia pikku-uutisia eri liikuntaa ja pelejä koskevista tutkimuksista. Korttelin ympäri kävely palauttaa verenkierron terveelliselle tasolle pitkänkin istumisen jälkeen. Järjestöissä saa vaikutusvaltaisia ystäviä. Urheiluseurojen ja muiden yhdistysten aktiivit pääsevät yhteistyöhön omaa työympäristöä ja sosiaaliluokkaa monipuolisemman väen kanssa. Erilaiset sähköiset toimintapelit jumppaavat aivoja eniten. Jotain hyvää nörtteilyssäkin. Liekö eduskunnan uusi pelikerho tutustunut tähän tutkimukseen.
Urheilukieli on käytössä monessa yhteydessä. Puheenjohtaja Timo Soini kommentoi perussuomalaisten taannoista gallupmahalaskua nyrkkeilytermein: vasen koukku duunareilta. Soinia arvostellutperussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen käytti koukun sijasta termiä vasen suora. Liittyyköhän tämä pieni ero jollain lailla perussuomalaisten sisällä käytävää jäsentenväliseen otteluun?