Erdogan – urheilumiehiä?

21.04.2017 - 11:00

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on ilmoittanut, että Turkki on valmis hakemaan vuoden 2026 talviolympiakisoja. Onko Erdoganista tulossa muiden kiireidensä ohella urheilumies? Vai onko kysymys pikemminkin asiasta, jonka Urheilulehti 15/2017 nosti pääkirjoituksessaan esille eli huolen siitä, että talvikisoille ei löydy enää hakijoita juuri muita kuin erilaisia diktaattoreita ja yksinvaltiaita oman valtansa pönkittämiseen? Tämän kriteerin Erdogan täyttää varsin hyvin etenkin, jos perustuslakia muutetaan kansanäänestyksen jälkeen entistä yksinvaltaisempaan suuntaan.

Kotimaassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen haastoi taitoluistelun MM-kisojen aikaan maamme lajiliitot tasa-arvokampanjaan, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä naisten osuutta urheilujärjestöjen johdossa ja luottamuselimissä. Olympiakomitea, siis tämä uusi urheilun valtakunnanliitto voisi vastata tähän opetusministerin haasteeseen valitsemalla uudeksi toimitusjohtajaksi Maria Laakson.

Loppukevään liikuntapoliittisesti ehkä mielenkiintoisin ehdotus tullee kansanedustaja Harkimon (kok) puheenjohdolla toimivan työryhmältä, jonka tehtävänä on toukokuun loppuun mennessä selvittää liikunnan ja urheilun rahoitusjärjestelmän uudistaminen opetusministeriön osalta.

Työryhmä on ministeri Grahn-Laasosen (kok) asettama ja se koostuu pääosin huippu-urheiluun kallellaan olevista henkilöistä. Työryhmä on ilmeisesti toiminut perinteisellä tavalla kabineteissa. Julkisuuteen ei ole tihkunut tietoja. Nykyaikainen tapa valmistella näin tärkeää asiaa olisi avoin keskusteleva menetelmä, jossa hyödynnettäisiin tietoverkkojen luomia mahdollisuuksia. Maamme päätoiminen urheilumedia, ei Yle eikä valtalehdistö ole kysellyt työryhmän perään. Kuitenkin työryhmän tehtävänä on itse asiassa tehdä esitys valtion liikuntamäärärahojen uusista jakoperusteista. Näillä näkymin voittajiksi voisi ennustaa huippu-urheilua ja häviäjän osaa tavallisen kansalaisen liikuttajille.

Cristiano Ronaldo teki viime tiistain UEFA-cupin ottelussa hattutempun ja johdatti Real Madridin välieriin. Se voitti Münchenin yhteismaalein 6-4. Mutta millä tavalla. Tavallinen tv-katsoja näki, että kaksi Ronaldon maaleista oli selkeitä paitsiotilanteita.

Olisiko jalkapallon aika siirtyä nykyaikaan eli videotarkistuksiin selkeiden tuomarivirheiden oikaisemiseksi ainakin näissä tärkeimmissä otteluissa? Rajatuomari ei ollut tehtäviensä tasolla tai sitten oli kysymys vielä vakavammasta ongelmasta.

Viime aikoina on esitelty useita tutkimustuloksia, joiden mukaan metsässä liikkuminen ja luonnon tarkkailu vähentää stressiä, alentaa sykettä ja verenpainetta. On siis hyväksi ihmiselle ja hänen terveydelleen. Pääsiäisen aikaan Helsingin Sanomien verkkosivuilla oli artikkeli, jossa tuotiin esille uusia ja vanhoja metsässä liikkumisen muotoja. Yhtenä tällaisena polkujuoksu aina maratoneja myöten. Yleensä metsässä juostessa on viisasta pysyä polulla ja on selvää, että polulla juoksu on tasamaajuoksua tehokkaampaa monessakin suhteessa.

Viime aikoina on esitelty useita tutkimustuloksia, joiden mukaan metsässä liikkuminen ja luonnon tarkkailu vähentää stressiä, alentaa sykettä ja verenpainetta

Toisena “uutena” lajina mainittiin maastopyöräily. Aikanaan tämä laji tuli Suomeen eräänlaisen väärinkäsityksen kautta. Mountain bike -pyörien nimi käännettiin markkinamiesten toimesta maastopyöräksi, koska maassamme ei juuri vuoria ole. Keski-Euroopassa näitä jopa 21-vaihteisia pyöriä käytetään vuoristoteillä. Mutta mikäpä siinä, jos pyöräily metsämaastossa kiinnostaa, kunhan jätetään kallioiden sammaleet ja jäkälät rauhaan.

Kolmas uusi laji oli metsäjooga. Tähän ei ole huomauttamista. Metsä ja luonto ovat hieno ympäristö joogalle.

Hieman epämääräisemmäksi jäi mielikuva voimaharjoittelusta metsässä jonkin sortin trainingin muodossa. Ennen sitä sanottiin metsätyöksi, mutta nyt siitä on tehty epämääräinen brändi.

Ja lopuksi vielä yksi ehkä kaikkein hienoimmista urheilulajeista eli suunnistus, liikunnan ja hengen juhlaa. Koko tarinasta jäi kuitenkin puuttumaan sienestys, marjastus ja luonnon tarkkailu, mutta niitähän on hankala brändätä uusina myyntivaltteina ainakaan suomalaisille.