Mielipidevankeja idässä ja lännessä

18.02.2021 - 15:00
(updated: 19.02.2021 - 13:22)

Mielipidevankeja löytyy niin idästä kuin lännestä, etelästä kuin pohjoisesta, mutta silti vain osasta puhutaan. Yleisen määritelmän mukaan mielipidevanki on henkilö, joka on vangittu mielipiteensä vuoksi. Niin poliittisen, uskonnollisen tai muun vakaumuksensa tai näkökulmansa vuoksi.

Viime kuukausina on kohuttu venäläisestä Aleksei Navalnyista, mutta katalonialaisesta Pablo Hasélin pidätyksestä ei lyhyttä mainintaa lukuun ottamatta puhuta mitään. Se ero näillä on, että Navalnyin kohdalla on ainakin nimetty muita rikoksia, mutta Hasélin kohdalla ei edes viitsitty keksiä kunnon syytteitä. Hasélin tuomion syynä ovat hänen musiikkikappaleidensa ja viestien monarkian ja poliisin vastaisuus. Tekstejä pidetään myös väkivaltaan yllyttävinä ja terrorismia ylistävinä. Espanjassa on muutenkin poikkeuksellisen paljon taiteilijoita vangittuna.

Suomikaan ei saa puhtaita papereita mitä tulee mielipidevankeihin. Suomessa oli vuonna 2019 88 mielipidevankia. Kaikki totaalikieltäytyjiä. Vaikka esimerkiksi Amnesty on jatkuvasti antanut noottia Suomelle, ei täällä ole tehty muuta, kuin tehty jalkapantavankeudesta mahdollista. Suomalainen porvarimedia on näistä useimmiten hiljaa, vaikka samalla palstatilaa saa sopivissa maissa olevat mielipidevangit. Totaalikieltäytyminen tarkoittaa kieltäytymistä kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palvelusta, myös siviilipalveluksesta. Eduskunnassa ei olla käsitelty juurikaan tätä ongelmaa. Pikaisen hakemisen jälkeen löytyi vain yksi kerta, jossa totaalikieltäytyjistä löytyi kirjallinen kysymys. Siinä heitä käsiteltiin mielipidevankeina ja kysyjänä toimi Anni Sinnemäki.

Miksi mielipidevankeutta pitää vastustaa? Jos ihmisiä tuomitaan vain näkemystensä takia, on seuraava askel sattumanvaraisiin pidätyksiin tai pidätyksiin, jos kuulut johonkin tiettyyn ihmisryhmään. Toinen syy on se, että avoimessa ja aidosti demokraattisessa maailmassa ei mielipiteitään joudu pelkäämään tai taiteensa vuoksi vainotuksi. Mielipidevanki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että saa tuomion esimerkiksi rasistisesta kirjoittelusta, sillä rasismi ei ole mielipide.

Emme voi hyväksyä, että toinen mielipidevanki on arvokkaampi kuin toinen. On vaadittava mielipidevankien vapauttamista myös lännessä. Luulisi, että EU ottaisi suuremman roolin omien mielipidevankien vapauttamiseksi, sillä se moralisoi asiaa muualla maailmassa.

Tekijä

Tekijä

Aleksei Navalnyi