Kemijärvi-liike vyöryi Helsinkiin
Sellutehtaansa tulevaisuutta puolustava Kemijärven massaliike osoitti mieltään Helsingissä viime maanantaina. Yöjunalla pääkaupunkiin saapunut kemijärveläisten ja muiden lappilaisten joukko keräsi mukaansa yhteensä yli 500 ihmisen pituisen kulkueen, joka kokoontui Rautatien torilla ja marssi sieltä eduskuntatalolle. Mukana mielenosoituksessa oli 30-henkinen joukko Summan tehtaalta sekä liikkeen tukijoita muun muassa Helsingistä, Uudeltamaalta ja Turusta.
Eduskuntatalon portailla mielenosoittajat toivat suorasanaiset terveiset kansanedustajille ja kuulivat eduskuntaryhmien näkemykset Stora Enson päätökseen lakkauttaa tuottavia tehtaittaan. Hallituspuolueille buuattiin, mutta oppositiopuolueille hurrattiin.
"Kenellä hallitus on töissä?"
Tilaisuuden juontajana toiminut massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala syytti Stora Ensoa muun muassa siitä, että se on muuttanut useaan kertaan lakkauttamisperusteita. – Meille onkin selvää, miten kevein perustein päätös on tehty.
– Toimitusjohtaja Karvinen on lisäksi ilmoittanut, että Kemijärven tehdas ja työntekijät uhrataan yhtiön muiden tehtaiden pelastamiseksi. Lausunto on pöyristyttävä ja ihmisarvoa loukkaava.
Nivala vetosi kansanedustajiin ja toivoi, että eduskuntaryhmät laatisivat yhteisen kannanoton, jossa Stora Ensoa vaaditaan säilyttämään Kemijärven-tehtaansa toiminta.
Metsänomistajien puolesta puheenvuoron käyttänyt pitäjäneuvos Mauno Kerkelä muistutti, että kyse ei ole vain tehtaan työstä. Parin sadan tehdastyöpaikan menetys kertautuu 1 860 työpaikan menetykseksi. Se merkitsee alueen kotitalouksien tuloihin 39 prosentin pudotusta ja 31 prosentin pudotusta bruttokansantuotteeseen.
Sellutehtaan pääluottamusmies Seppo Kenttäkumpu varoitti, että kemijärveläiset eivät ala valheita kuuntelemaan, ja vaati selvyyttä siihen, kenellä hallitus on töissä, valitsijoille vai Stora Ensolla.
– Jos nyt ei saada mitään, periksi ei anneta. Yhtiökokoukseen tullaan joukolla.
Sellutehtaan henkilöstön tiedottaja Juha Pikkarainen ihmetteli, miksi kemijärveläiset selluntekijät ja massaliike ovat kuin syytetyn penkillä.
– Meidän on todistettava monin eri tavoin, että sellun tekoa Kemijärven sellutehtaalla täytyy jatkaa. Kaiken lisäksi perusteluitamme ei tahdota uskoa, vaikka tukenamme ja laskelmia tekemässä yhdessä kanssamme on ollut laaja joukko alan parhaita asiantuntijoita. Meidän on täytynyt laskea tarkasti Kemijärven sellutehtaan tekemä voitto ja rahansiirrot Kemijärveltä Stora Ensoon. Ne ovat olleet vuoden 1995 lokakuun puolivälistä tähän päivään saakka 120 miljoonaa euroa.
Hän muistutti myös, että Elinkeinoelämän keskusliiton käyttämillä laskutavoilla laskien Kemijärven sellutehtaan sulkeminen maksaisi Suomen valtiolle, maamme teollisuudelle ja kaikille kansalaisille melkein miljardi euroa.
– Viimeistään tuon rahamäärän pitäisi avata kaikkien silmät.
Hallitusryhmät: Mitään ei voida tehdä
Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien viesti kävi selittelystä huolimatta selväksi: mitään ei haluta tehdä tehtaiden lakkautuspäätösten perumiseksi. Sen sijaan hymisteltiin kansalaistoiminnan arvokkuudesta ja ymmärrettiin ihmisten hätää.
Keskustan Hannes Manninen selitti, että valtion omistus ja äänet eivät yhtiökokouksessa välttämättä riitä valtion tahdon toteuttamiseen. – Valtio ei ole yhtiön suvereeni omistaja. Kokoomuksen Kimmo Sasi totesi, että eduskunta ei päätä sellutehtaan kohtalosta, vaan siitä päättää Stora Enson hallitus. Sama linja oli vihreiden Anni Sinnemäellä ja RKP:n Ulla-Maj Wideroosilla.
Opposition edustajilla, SDP:n Jukka Gustafssonilla, vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilällä, kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksella ja perussuomalaisten Timo Soinilla oli helppo työ kirvoittaa mielenosoittajilta suosionosoituksia olemalla vastakkaista mieltä kuin hallituspuolueiden edustajat.
Mielenosoituksen jälkeen massaliike kiersi vetoamassa niin kansanedustajiin, presidenttiin, Stora Enson johtoon kuin ministereihin saadakseen lopettamispäätöksen kumotuksi. Se toi myös samansisältöisen, runsaan 28 000 nimen adressin päättäjille. Nimiä on kolminkertaisesti Kemijärven asukasluku.
ERKKI SUSI