Myös eduskuntavaalista tulossa Nato-vaali

10.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6/2006.

Ensi vuoden maaliskuussa pidettävistä eduskuntavaaleista on tulossa Nato-vaalit. Toinen pääkysymys on kunta- ja palvelurakennehanke, joka koskee koko hyvinvointimallin perustaa. Vaaleihin liittyy myös muita tärkeitä asioita, kuten tulonjako, EU:n perustuslakiesitys ja ilmastopolitiikka.


Eduskuntavaalien valmistelujen vahdittaminen nousi keskeiseksi johtopäätökseksi, kun SKP:n keskuskomitea arvioi presidentinvaalien jälkeistä tilannetta.


– Presidentinvaalien tärkein tulos oli Sauli Niinistön ajaman Nato-jäsenyyden ja kovan oikeistopolitiikan torjuminen. Oikeisto sai vaaleista kuitenkin lisää intoa, arvioi Yrjö Hakanen.


– Oikeiston seuraavana tavoitteena on viedä Suomi EU:n kautta Naton taistelujoukkojen toimintaan. Siksi se vastustaa hallituksen esittämää perustuslain muutosta, jonka mukaan sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistumisesta päättää tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä ja eduskunnan käsiteltyä asian. Eduskuntavaalin jälkeen on vuorossa seuraava turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, johon oikeisto ajaa Nato-jäsenyysneuvottelujen avaamista.


Hakanen totesi Tarja Halosen luvanneet puhua rohkeammin uusköyhyydestä, työttömyydestä, julkisista palveluista ja tasa-arvosta sekä pitää kiinni Suomen ulkopoliittisesta linjasta.


– Tähän lupaukseen on syytä tarttua järjestämällä toimintaa työpaikkojen puolustamiseksi, tulonjaon muuttamiseksi oikeudenmukaisempaan suuntaan, julkisten palvelujen heikentämisen ja yksityistämisen lopettamiseksi ja Suomen pitämiseksi erossa Natosta.




EU-puheenjohtajuus haaste



Toisena haasteena Hakanen nosti esiin heinäkuussa alkavan Suomen puheenjohtajuuden EU:ssa.


Palveludirektiivin ja myös WTO-neuvottelujen ratkaisut saattavat siirtyä Suomen puheenjohtajakaudelle. Kauteen liittyy myös muita isoja asioita, kuten EU:n linja Lähi-idän kriiseihin, Lissabonin strategian jatko, ilmastotavoitteet Kioton sopimuksen jatkoneuvotteluihin, poliisiyhteistyö, kemikaaliasetus, Venäjä-suhteet ja syyskuussa Helsingissä pidettävä Aasian ja Euroopan maiden huippukokous.


SKP on mukana valmistelemassa näiden kokousten rinnalle mielenosoituksia ja muita ay- ja kansalaistapaamisia.




Kunnat ja sosiaalifoorumit



Kunnat ovat sorvanneet hallituksen helmikuun puoliväliin pyytämiä lausuntoja kunta- ja palvelurakennehankkeesta. Asukkaat, työntekijät ja jopa valtuustot on sivuutettu lähes kaikissa kunnissa linjanvedoista päätettäessä.


Matti Vanhasen hallitus aikoo tehdä juhannukseen mennessä esityksen puitelaista ja muista toimista, joilla vauhditetaan kuntien yhdistämistä, palvelujen keskittämistä, kilpailuttamista ja yksityisten palvelumarkkinoiden osuuden laajentamista. Mukana valmisteluissa ovat myös keskeiset oppositiopuolueet kokoomus, vihreät ja Vasemmistoliitto.


– Nyt tarvitaan aloitteellisuutta ja voimien kokoamista lähipalveluja ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia heikentävän kunta- ja palvelurakennehankkeen pysäyttämiseksi, vetosi Hakanen.


Julkisten palvelujen puolustaminen on Helsingissä 1. ja 2. huhtikuuta järjestettävän Suomen sosiaalifoorumin keskeisenä teemana. Hakanen toivoi myös lisää alueellisia sosiaalifoorumeja ja Pro kuntapalvelut –verkostoja.


Julkisista palveluista käytävään kamppailuun tarjoavat lisää aineistoa TA-Tiedon valmistelema Kuntapamfletti ja Tiedonantajan maaliskuussa ilmestyvät liitteet naistoiminnasta ja kuntahankkeesta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli