USA:n nöyryyttävä tappio Basrassa
Yhdysvaltojen tukema Irakin nukkehallituksen joukkojen hyökkäys pääministeri Nuri al-Malikin kilpailijoita vastaan maaliskuun lopulla aiheutti yli 600 irakilaisen ja muutamien amerikkalaissotilaiden kuoleman, mutta epäonnistui tavoitteessaan, Moqtada al-Sadrin johtaman Mahdi-armeijan murskaamisessa.
Mahdi-armeija on suurin hallituksesta riippumaton, suoranaisesti vastarintaliikkeeseen kuulumaton aseellinen voima, jonka miehistöstä suurin osa tulee shiiayhteisön köyhimmästä väestönosasta.
Taistelu jatkui täydellä voimalla eteläirakilaisessa Basran kaupungissa viiden päivän ajan. Basra on tärkeä öljyntuotantokeskus. Taistelu levisi myös Bagdadin shiia-asuinalueille kuten Sadr Cityyn. Mahdi-armeija, nukkehallituksen joukot ja amerikkalaisjoukot kävivät kiivaita taisteluja monissa osissa maata, muun muassa Nasirijahissa, Hillassa, Al-Amarahissa ja muualla. Jopa linnoitettu "vihreä vyöhyke" pääkaupungissa joutui raketti- ja kranaattihyökkäysten kohteeksi.
Mahdi-armeijan voitto
Pääministeri al-Maliki meni itse Basraan ja vaati Mahdi-armeijan komentajia antautumaan ja luovuttamaan aseensa 72 tunnin kuluessa tai kohtaamaan tuhon. Mutta sen sijaan USA:n ja Britannian ilmavoimien olikin puututtava taisteluihin estääkseen Mahdi-armeijaa valtaamasta nukkehallituksen joukkojen asemia. Yhdysvaltalainen helikopteri evakuoi Malikin turvaan 30. maaliskuuta.
Mahdi-armeija piti asemansa kaikkialla. Joillakin alueilla se pakotti nukkearmeijan joukot pakenemaan. Maaliskuun 31. päivänä al-Sadr määräsi Mahdi-armeijan suostumaan tulitaukoon. Samalla hän sanoi, että hänen joukkonsa kieltäytyvät luovuttamasta aseitaan niin kauan kuin USA miehittää Irakia. Hän myös vaati hallitusta myöntämään yleisen armahduksen Mahdi-armeijalle, vapauttamaan kaikki sen vangitut jäsenet, joita ei ole tuomittu rikoksista, ja palauttamaan asuinsijoilleen kaikki sotilasoperaatioiden takia kodeistaan paenneet ihmiset.
Hyökkäys Mahdi-armeijaa vastaan muuttui pienen mittakaavan versioksi USA:n ja Israelin Libanoniin kesällä 2006 tekemästä epäonnistuneesta hyökkäyksestä, jolloin Hizbollahin johtamat joukot löivät takaisin Israelin vahvan armeijan.
Irakin nukkehallituksen sisäministeriön virkailija sanoi, että epäonnistuneen hyökkäyksen jälkiseurauksena hallitus oli erottanut palveluksesta 150 poliisiupseeria ja 400 poliisia, jotka olivat kieltäytyneet taistelemasta Mahdi-armeijaa vastaan.
Huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien tulitauko median mukaan piti. Mahdi-armeijan edustaja sanoi kuitenkin, että al-Sadrin määräys lopettaa taistelut koski vain taisteluja nukkehallituksen turvallisuusjoukkoja vastaan ja että jos USA:n joukot tunkeutuvat Sadr Cityyn, taistelu jatkuu. "Ehkä meidän juttumme hallituksen kanssa on ohi, mutta ei miehittäjien kanssa." .....
ERKKI SUSI