Hallituksen politiikka hyödyttää vain rikkaita

18.02.2016 - 15:00
(updated: 18.02.2016 - 15:09)

Turun Sanomien tietojen mukaan niin sanotuissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa olisi mukana merkittäviä heikennyksiä tavallisen duunarin palkkaan.

Esimerkiksi pelkästään palkan sivukuluihin tehtävät muutokset leikkaisivat 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan nettoansioista vuositasolla pois 355 euroa. Sen lisäksi luvassa on muita leikkauksia.

Neuvottelupöydässä oleva malli siirtäisi työttömyysvakuutusmaksua aiempaa enemmän palkansaajan maksettavaksi. Vaihtoehtona pöydässä on Turun Sanomien mukaan myös se, että työeläkemaksusta aiempaa suurempi siivu tulisi palkansaajan kontolle. Eläketurvakeskus ennustaa, että ensi vuonna palkansaajan ja työnantajan tyel-maksut nousisivat 0,25 prosenttiyksikköä. Tämän päälle palkansaajien maksuun mahdollisesti tulee ylimääräiset 0,5 prosenttiyksikköä.

Bruttoinvestoinnit ovat olleet Suomessa 4-8 miljardia euroa vuodessa 2013-2014. Samaan aikaan osinkoja on jaettu 17-19 miljardia euroa vuodessa.

Toisaalta esimerkiksi Nordean analyytikoiden mukaan tästä keväästä on tulossa kaikkien aikojen osinkojuhlat. Suomalaisen pörssiyritykset jakavat nyt noin 11 miljardia osinkoja omistajilleen.

Bruttoinvestoinnit ovat olleet Suomessa 4-8 miljardia euroa vuodessa 2013-2014. Samaan aikaan osinkoja on jaettu 17-19 miljardia euroa vuodessa, tästä pörssiyhtiöiden osuus on noin 10 mrd.

Jos joku vielä väittää, ettei Suomessa olisi rahaa, niin valehtelee. Raha on vain väärässä paikassa. Me kommunistit tietysti tiedämme, että voitot kertyvät kapitalisteille. Joskus kapitalisti investoi ja työllistää, pitkin hampain, mutta kuitenkin. Nyt vallassa oleva eliitti pelaa rahansa veroparatiiseihin ja finanssimarkkinoille, koska investoinnit kotimaiseen tuotantoon eivät sen mielestä ole kannattavia. Tämän seurauksena esimerkiksi Suomessa laaja työttömyys on noin 500 000. Sen seurauksena valtion verotulot ovat pienentyneet ja sosiaaliturvamenot kasvaneet.

Valtiovarainministeri Stubb uhkailee lisäleikkauksilla, ja samaan aikaan Suomen valtio ottaa velkaa entiseen malliin. Ja miksei ottaisi: valtio saa tällä hetkellä rahaa käytännössä negatiivisella korolla. Valtio ei kuitenkaan ota lisää velkaa, investoi ja työllistä, koska vallitsevan uusliberalistisen ideologian mukaan julkinen sektori on tuottamaton syöppö, joka ei saa sotkea markkinoita ja kilpailua.

Eräs keino talouden kohentamiseen olisi irtaantuminen karmeista EU- ja Emu-sopimuksista. Sen lisäksi, että eurojärjestelmän älyttömyys kuihduttaa Suomen taloutta, maksaa Suomi käsittämättömiä summia EU-jäsenyydestä. Esko Seppäsen tuoreesta Mistä Suomi vaikenee? –kirjasta käy ilmi, että vuonna 2014 Suomen EU:lle maksamat toteutuneet ja todelliset jäsenmaksut olivat peräti 1,2 miljardia. Summa tulee vain kasvamaan, koska Suomen poliittinen eliitti ei ole halunnut neuvotella muiden EU-maiden tavoin niihin helpotuksia. Seuraavan kerran EU-jäsenmaksuja on mahdollista tarkistaa vasta vuonna 2021.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.