Arktisen alueen kommunistit koolla Helsingissä
Euroopan vasemmiston ja SKP:n yhteisaloite kokoaa Helsinkiin maanantaina 6. kesäkuuta Kirjan talolle merkittävän joukon tutkijoita, taiteilijoita, poliitikkoja ja kansalaisjärjestö-aktiiveja Pohjois- Amerikasta, Pohjoismaista, Venäjältä ja Euroopasta keskustelemaan arktisen alueen ajankohtaisista kysymyksistä.
– Aika haastaa progressiiviset voimat saman pöydän äärelle. Me emme voi vain seurata hiljaa sivusta, kun alkuperäiskansojen oikeuksia laiminlyödään myös Suomessa Sipilän hallituksen metsälailla. Me emme voi olla toimettomina, kun Yhdysvaltojen sotakoneet harjoittelevat Suomessa ja provosoivat toimillaan meidän naapuria, Venäjää. Me emme voi katsoa hiljaa sormien läpi kapitalismin aikaansaamaa ilmastonmuutosta. Siksi olemme koolla Helsingissä Arktisessa aloitteessa. On tosi tärkeää avata yhteistä keskustelua, koota uutta argumentaatiota ja vahvistaa yhteistä työtä ja taistelua ympäristöstä, turvallisuudesta ja alkuperäiskansojen oikeuksista, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen.
Helsingissä Kirjan talossa järjestettävässä tilaisuudessa keskustelua avaavat muun muassa Lapin yliopiston turvallisuuteen ja ympäristöasioihin erikoistunut professori Lassi Heininen, maantieteilijä Josef Baum Itävallan kommunistisesta puolueesta ja Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja Espanjan kommunistisen puolueen Maite Mola.
Kaikkien pohjoismaiden kommunististen puolueiden edustajat osallistuvat Arctic Initiativeen.
– Pienen rauhallisen, Pohjoisnavalla sijaitsevan Nobelin rauhan palkintoja jakavan maan Norjan julkisivun takaa paljastuu kansakunta, joka on omistautunut imperialistiseen varusteluun jo vuodesta 1949 lähtien, näin kuvaa Norjan kommunistisen puolueen varapuheenjohtaja ja Friheten-lehden päätoimittaja Harald Rappesgaard kotimaataan Norjaa.
Norjasta on tullut yksi merkittävimmistä sotilasliitto Naton jäsenmaista. Yhdysvaltojen sijoitettua pysyvästi sotajoukkoja Baltiaan Norjan asemasta on tullut entistä tärkeämpi osa Naton rintamalinjaa.
– Huippuvuorten alueen öljy ja kaasuesiintymiin ja ilmastonmuutokseen liittyviin konflikteihin viitataan useissa Nato-raporteissa. Raporteissa arvioidaan että Norjan ja Venäjän välillä voisi tulevaisuudessa olla vakavia konflikteja joihin myös Yhdysvallat, Kanada ja Tanska voivat joutua osallisiksi. Meidän on luotava uusi poliittinen ilmasto, jossa voidaan rakentaa rauhanomaisia ratkaisuja pohjoisen mahdollisten kriisien sijaan, sanoo Arctic Initiativessakin puhuva Reppesgaard.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.