Keywords:
Säästöjä lasten kustannuksella Joensuussa
Joensuun Joukkovoima jakoi viikolla kaupunginvaltuutetuille vetoomuksen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen puolesta. Säästöjä on taas haettu lasten kustannuksella.
Joensuussakin liputettiin lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Päivän teemana oli yhdenvertaisuus, jota Joensuun kaupunki ei kuitenkaan kunnioita rajoittaessaan lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta. Jos toinen vanhemmista on kotona hoitamassa perheen muita lapsia, työttömänä tai osa-aikatyössä, lapsella on oikeus vain puolipäivähoitoon eli 20 tuntiin viikossa. Vuosi sitten kaupunginhallitus päätti jättää kokopäiväisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen pois talousarviokäsittelyn pohjaesityksestä vain yhden äänen enemmistöllä, ja samoin kaupunginvaltuusto päätti päivähoito-oikeuden rajoittamisesta yhden ainoan äänen enemmistöllä.
Itä-Suomessa päivähoito-oikeutta rajoitetaan muuta maata enemmän.
Joensuun Joukkovoima toteaa, että Itä-Suomessa päivähoito-oikeutta rajoitetaan muuta maata enemmän, vaikka esimerkiksi oppimista mittaavat Pisa-tulokset ovat Itä-Suomessa muuta maata heikommat. Etenkin taloudellisesti heikommat kunnat voivat lyhytnäköisesti hakea säästöjä lasten ja vanhempien hyvinvoinnin kustannuksella.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen vaikeuttaa työttömän asemaa, kun osapäivähoidossa olevien lasten vanhempien ei ole mahdollista ottaa vastaan tilapäistä tai muuten epätyypillistä työtä lyhyellä varoitusajalla. Lapselle ei ole hyväksi, että häntä siirrellään ryhmästä ja pahimmillaan päiväkodista toiseen riippuen siitä, onko vanhemmalla keikkatyörupeama päällä vai ei.
Subjektiivinen päivähoito-oikeus on tärkeä erityisesti heikompiosaisille perheille, sillä se tasaa koulutukseen ja tulotasoon liittyvää yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta sekä ennaltaehkäisee jo olemassa olevien ongelmien syvenemistä. Tuen piiriin ohjaaminen onnistuu päivähoidosta helpommin ja nopeammin kuin kotoa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Mitä sinä olisit valmis tekemään ihmisen ja luonnon riistämisen lopettamiseksi? Hienoa, että sinulla on Tiedonantaja käsissäsi. Olet tarttunut marxilaiseen työvälineeseen. Tämän numeron kannessa nuoret ovat nousseet puuhun. ”Piti saada näkyvä paikka pääministeri Petteri Orpon edustusasunnon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa.”
Chilestä Suomeen muuttaneen kirjailijan ja metsäteollisuuden parissa vuosikymmeniä toimineen Luis Astorgan kirja Ikuisesti Suomi: Chileläisen pakolaisen muistelmat julkaistiin tilaisuudessa, joka muistutti enemmän yhteisöllistä heräämistä kuin kirjallista muodollisuutta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.