Terrafamen alasajo ratkaisu kannattavuus- ja laillisuuskriisiin

09.12.2016 - 12:00
(updated: 09.12.2016 - 13:50)

Stop Talvivaara -kansanliike lähestyi joulukuun alussa pääministeri Juha Sipilää ja eduskuntaa vaatimuksella Terrafamen kaivoksen sulkemiseksi, sillä kaivos rikastaa koko ajan uraania, jota ei ole asianmukaisesti luvitettu.

”Keskeinen ja olennainen puoli kaivoksen luonnetta oli jätetty tahallisesti ympäristölupaprosessissa käsittelemättä.”

– Keskeinen ja olennainen puoli kaivoksen luonnetta oli jätetty tahallisesti ympäristölupaprosessissa käsittelemättä ja myös riskit sen myötä jätetty arvioimatta. Tässä on riittävä ja pätevä syy kaivosluvan peruuttamiselle, kirjelmässä todetaan.

Liike esittää myös huolensa siitä, ettei kaivostoiminnassa liikkuvan uraanin liikkeitä Suomessa valvota, vaan toiminnanharjoittajat itse päättävät, mitä säteilyviranomaisille kerrotaan. Niinpä kukaan viranomainen ei ole valvonut kuinka paljon uraania on kulkeutunut kaivokselta pois metallisakkojen mukana. Myös paraikaa on epäselvyyttä uraania sisältävien sakkojen kulkeutumisesta kaivoksen asiakkaille.

Yhteensä uraania on bioliuotuskasoihin kertynyt kansanliikkeen mukaan noin 1 300 tn, joka on suuri määrä. Jo tuhannen tonnin esiintymä lasketaan kansainvälisesti suureksi esiintymäksi.

Eduskuntaa on harhautettu

Stop Talvivaara -liike on vaatinut laskelmaa uraanin päätymisestä eri kohteisiin syksyn 2012 kipsisakka-altaan vuodosta lähtien. Toistaiseksi sen enempää yhtiö kuin viranomaisetkaan eivät uraanitasetta ole kyenneet esittämään. Kaivoksen alasajo olisi ratkaisu oikeudelliseen kriisiin mutta se olisi myös ympäristö-ongelmien välttämisen, että valtion varojen säästämisen kannalta oikea ratkaisu.

Stop Talvivaara on toimittanut eduskunnalle myös laskelman, joka osoittaa, että Terrafame on pyrkinyt harhauttamaan eduskuntaa arvioissaan jopa 500 miljoonan euron kuluista, jos kaivos nyt suljettaisiin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.