SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Keywords:
NewsClick -mediatalo ratsian kohteena Intiassa
Intian oikeistohallitus on 9. helmikuuta iskenyt riippumatonta mediaa edustavan, New Delhissä sijaitsevan NewsClickin toimistoon ja ratsannut lehtitalon työntekijöiden asuntoja.
Ratsia saattaa olla seurausta mediatalon jutuista, joissa on kritisoitu Intian hallitusta ja raportoitu maanviljelijöiden laajoista mielenosoituksista Intiassa viime kuukausina. Ratsiasta raportoi laajemmin Peoples Dispatch.
Vastauksena NewsClickiin tehtyihin ratsioihin lukuisat riippumattomat mediaorganisaatiot ja edistykselliset järjestöt Intiassa ja kansainvälisesti ovat ilmaisseet solidaarisuutensa ja arvostelleet hallituksen väkivaltaisia toimia.
Myös Tiedonantaja lähetti solidaarisuusviestin Intiaan.
– Intian hallituksen viime päivien toimet ovat rikos vapaata journalismia kohtaan, sanoo Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén.
– Olemme raportoineet Intian suurlakoista Tiedonantajassa viime vuonna useaan otteeseen ja jatkamme raportointia tasan niin kauan, kuin työläiset ja maanviljelijät Intiassa jatkavat täysin oikeutettuja lakkojaan. Onko kohta meidänkin toimituksen ovella virkavalta? Vai tulevatko he sitten, kun Suomen työväki nousee laajalla joukolla vaatimaan parempia työehtoja? Siitä kamppailusta nimittäin olemme valmistautuneet myös kertomaan, kertoo Packalén Tiedonantajan linjasta.
Packalénin mielestä riippumattoman journalismin on vahvistuttava tulevaisuudessa niin Suomessa kuin maailmallakin.
Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa! |
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Laajassa Kansainvälisen naistenpäivän artikkelissa Tiina Sandberg käsittelee Suomessa vallitsevaa tilannetta naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen sekä kysymystä militarismista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Suomen tilanne on paljon huonompi, kuin voisi kuvitella. Tasa-arvon mallimaassa naiset joutuvat erittäin usein väkivallan uhreiksi.
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
- 1 / 20
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Vietnamin vapautumisen ja kansallisen yhdistymisen 50-vuotispäivä on historiallinen virstanpylväs, joka symboloi Vietnamin muuttumista sodan runtelemasta kansakunnasta dynaamiseksi, nousevaksi taloudeksi, jonka kasvu on jatkunut vuosikymmeniä. Maanlaajuinen muistotilaisuus noudattaa teemaa: ”Kevään 1975 suuri voitto – kansallisen yhtenäisyyden voima, pyrkimys rauhaan, kansalliseen itsenäisyyteen ja tahto yhdistyä”.
Vietnamin sota oli osa kylmä sotaa. Neuvostoliitto oli noussut suurvallaksi pystyttyään lyömään Hitlerin joukot itärintamalla ja kukistamaan fasismin. Useita Euroopan maita otti sosialistisen kehityssuunnan.
YHDYSVALLOISSA VALLITSI 1950- luvulla ja –60-luvun alkuvuosina kylmän sodan hengessä lietsottu kommunismin leviämisen pelko. Siihen liittyen maan sotilaalliset toimet Vietnamissa saivat alkuun myös laajaa tukea. Kun alkoi näyttää siltä, että Vietnamiin piti lähettää yhä enemmän nuoria miehiä ilman selvää sotastrategiaa ja tavoitteita, alkoi yleinen mielipide kääntyä. Samaan aikaan mustien kansalaisoikeusliike laajeni ja voimistui. Sota alkoi niellä varoja, joita olisi tarvittu kotimaassa julkisiin palveluihin.