Kaj Chydenius on kuollut
Säveltäjä Kaj Chydenius on kuollut 84 vuoden iässä. Hän sävelsi tuhansia kappaleita, joukossa niin rakkauslauluja kuin poliittisia lauluja, teatteri- ja elokuvamusiikkia, oopperoita, kamarimusiikkia, kuoroteoksia ja lastenlauluja.
Lukuisat Chydeniuksen säveltämistään lauluista ovat muodostuneet ikivihreiksi, kuten Kalliolle kukkulalle, Nuoruustango, Kenen joukoissa seisot?, Laulu 20 perheestä, Laulu siirtotyöläisestä ja Tyttö ja tanssiva karhu. Lauluissa hänelle ensisijaista oli asia, runoilijan teksti.
Chydenius oli perustamassa KOM-teatteria ja uudistamassa suomalaista teatteria. Hänen ensimmäinen levynsä oli myös Love Recordsin ensimmäinen levy. Hän toimi muun muassa Kulttuurityöntekijöiden Liiton puheenjohtajana, Teatterikeskuksen puheenjohtajana ja Suomen kommunistisessa puolueessa.
Kaj Chydenius vaikutti laajasti suomalaiseen kulttuuriin ja vasemmistolaiseen liikkeeseen. Hänen laulunsa elävät.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.