Vastarintaa Tukholmassa
Myymälä2-galleriassa Helsingissä on esillä tukholmalaista taidetta, joka reagoi äärioikeiston nousuun ja sen tuottamiin ilmiöihin. Näyttelyn taiteilijat ovat Eva Arnqvist, Petra Bauer, Maryam Fanni & Sarah Degerhammar, Behzad Khosravi & René León Rosales sekä Johan Tirén.
Näyttely tarjoaa mahdollisuuden oppia ruotsalaisen ja suomalaisen oikeistopopulismin samankaltaisuuksista. Suomessa liike nousi yleiseen tietoisuuteen hieman myöhemmin kuin Ruotsissa, mutta se on seurannut samaa kehityskulkua. Taustalla on avoimen rasistisia ryhmiä, ja liikkeen poliittinen retoriikka perustuu uhkaan sivilisaatioiden törmäyksestä. Niin Suomessa kuin Ruotsissakin tämän hetken poliittinen ilmapiiri on uusliberaaliksi kääntynyt sosiaalidemokratia, jolla ei ole työkaluja, eikä ehkä haluakaan, pysäyttää rasistista puhetta.
Vastarintaa Tukholmassa -näyttelyssä voi oppia myös taiteilijoiden keinoista työskennellä arkipäivän rasismia kohtaan kasvanutta sietokykyä vastaan. Näyttelyn teokset hyödyntävät erilaisia strategioita: dekonstruoivat puhtaasti esteettisiltä näyttäviä ideologisesti latautuneita prosesseja; paljastavat rasistin logiikan; yhdistävät äärioikeistolaisen aktivismin viralliseen valtiolliseen ja aluepolitiikkaan; jäljittävät yhteyksiä historiallisissa ja tämän päivän poliittisissa liikkeissä.
Petra Bauerin videoteos Der Fall Joseph (2003) seuraa nuoren maahanmuuttajataustaisen pojan hukkumiskuoleman tutkimusta pienessä saksalaiskaupungissa, jossa uusnatsit pitävät valtaa.
Teoksessa We are saying what you are thinking (2005) Johan Tirén purkaa auki Ruotsidemokraattien ideologiaa. Kolmikanavaisessa videoteoksessa puhuvat Ruotsidemokraattien entinen puoluesihteeri Jan Milld, puolueen entinen tiedottaja Jonas Åkerlund ja EXPO-aikakauslehden toimittaja Daniel Poohl.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kellokoskella asuva lauluntekijä/räppäri Mika Leminen alias MC Cepa on noussut viime vuosien aikana rap-skenen tietoisuuteen terävien punchliniensa sekä kantaaottavaan sävyyn maailmaa havainnoivien riimiensä voimin. Mutta mikä on sijaisräppäri–metodi?
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.