Sota uhkaa laajentua

26.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2007

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush varoitti viime viikolla, että "kolmannen maailmansodan välttämisestä kiinnostuneiden" maiden pitäisi yhtyä Washingtonin kiihtyviin Iranin vastaisiin uhkailuihin.


Samaan aikaan tapahtumien kulku viittaa siihen, että laajalla alueella Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa muhiva tai ilmiliekeissä oleva väkivalta todellakin muodostaa–niin uskomattomalta kuin se tuntuukin–uuden maailmansodan uhan.


Kuusi vuotta USA:n Afganistaniin ja neljä ja puoli vuotta Irakiin suorittaman hyökkäyksen jälkeen jatkuvat ja syvenevät konfliktit molemmissa näissä maissa ovat panemassa liikkeelle poliittisen ketjureaktion, jolla on arvaamattomat ulottuvuudet. Ne lietsovat sotilaallisia selkkauksia alueella, joka ulottuu Euroopan rajoilta lännessä Intian rajoille idässä ja sulkee piiriinsä Turkin, Irakin, Syyrian, Iranin, Afganistanin ja Pakistanin ja uhkaavat vetää mukaan muita suurvaltoja, joilla on strategisia etuja alueella.


Suurin vaara on USA:n suunnittelema hyökkäys Iraniin. Bushin viittaus kolmanteen maailmansotaan oli suunnattu pääasiassa Venäjälle, joka on määrätietoisimmin koonnut vastavoimaa USA:n herruuspyrkimyksille ja sotapolitiikalle ja myös torjunut USA:n valheelliset Iranin vastaiset syytökset. Tämä Venäjän itsenäinen rooli on ainoa syy lännessä, myös Suomessa, käynnissä olevaan Venäjän ja Putinin vastaiseen vihakampanjaan. Asiaa ei muuta miksikään se, että siinä on kylmän sodan pelurien ohella mukana myös hyvää tarkoittavia ihmisiä.


Varapresidentti Dick Cheney puolestaan sätti viime sunnuntaina Irania aggressiivisista pyrkimyksistä ja terrorismin tukemisesta, uhkasi sitä vakavilla seurauksilla ja vannoi, ettei USA salli sen saada haltuunsa ydinasetta.


Itse asiassa sota Irania vastaan on jo käynnissä. Kuten lontoolainen Times-lehti viime sunnuntaina kertoi, USA:n erikoisjoukot ovat jo pitkään toimineet Iranissa valmistellen mahdollista hyökkäystä, ja yhdysvaltalaiset, brittiläiset ja australialaiset erikoisjoukot ovat viime kuukausina useita kertoja ylittäneet Irakin ja Iranin välisen rajan ja käyneet ainakin kymmenen kiivasta tukitaistelua iranilaisjoukkojen kanssa raja-alueella.


Voi vain kuvitella mitä tapahtuisi, jos jokin erikoisjoukkojen yksikkö tuhottaisiin tai otettaisiin vangiksi Iranin alueella. Todennäköisesti väitettäisiin, että sitä vastaan oli hyökätty Irakin puolella rajaa. Näin saataisiin tekosyy USA:n hyökkäykselle Irania vastaan.


Samaan aikaan Irakin sota uhkaa levitä Irakin ja Turkin rajan yli, aivan kuten myös sota Afganistanissa uhkaa sytyttää poliittisen ruutitynnyrin naapurimaassa Pakistanissa.


Turkki on keskittänyt joukkojaan ja aseistustaan raja-alueelle sen jälkeen kun kurdiseparatistisen PKK:n sissit suorittivat yhden verisimmistä hyökkäyksistään lähes vuosikymmeneen turkkilaisjoukkoja vastaan.


Viime viikolla ennen tuoreinta hyökkäystä Turkin parlamentti hyväksyi suurella ääntenenemmistöllä päätöslauselman, joka valtuuttaa hallituksen lähettämään armeijan yli rajan Irakiin iskemään siellä oleviin PKK:n tukikohtiin.


Turkin pääministeri Tayyip Erdogan sanoi Lontoossa vieraillessaan, että jos naapurimaa tarjoaa turvasataman terrorismille, Turkilla on kansainvälisen lain mukaan oikeus iskeä rajan yli. Tosiasiassa Turkki vain toistaa kaikuna yhdysvaltalaisen isäntänsä esittämiä perusteluja omille aggressioilleen. USA esimerkki demoralisoi muitakin. Puhumalla terrorismista Erdogan samalla pesee puhtaaksi Turkin valtioterrorismin kurdiväestöään kohtaan, mikä on sissiliikkeen tärkein kasvualusta.


Turkki on hyvin tietoinen siitä, että USA on sulkenut silmänsä PKK:n operaatioilta samaan aikaan kun se aktiivisesti tukee sen sisarjärjestöä, joka tekee kurdilaisen separatismin nimissä terrorihyökkäyksiä Irania vastaan.


Julkisuudessa USA on varoittanut Turkkia hyökkäämästä Irakin Kurdistaniin. USA pelkääkin, että tällainen hyökkäys horjuttaisi entisestään miehittäjien asemaa Irakissa. Toisaalta muun muassa Chicago Tribune -lehti kertoi tiistaina myös Bushin hallinnon laativan suunnitelmia hyökkäyksestä PKK:ta vastaan joko omin joukoin tai yhdessä Turkin kanssa.


USA:n kongressissa hyväksyttiin muutama viikko sitten suunnitelma Irakin jakamiseksi kolmeen osaan. Ei voi sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että hyökkäysvalmistelut Turkin ja Irakin rajalla jotenkin liittyvät jakamissuunnitelmaan.


Turkin mahdolliset kostotoimet ja/tai USA:n hyökkäys PKK:ta vastaan syöksisivät kaaokseen tähän saakka suhteellisen rauhallisen Irakin pohjoisosan ja aiheuttaisivat kärsimyksiä jo muutenkin tarpeeksi sotien seuraamuksista kärsineille tavallisille ihmisille.


Tilannetta pahentaisi, jos USA ja Irakin nukkehallitus painostaisivat Irakin Kurdistania johtavia nationalisteja taistelemaan PKK:ta vastaan. Temppelinharjalle joutuisivat kurdinationalististen puolueiden PUK:n ja KDP:n johtajat, jotka ovat sitoneet Irakin kurdien kohtalon Bushin hallintoon ja sen rikolliseen Irakin miehitykseen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli