KOLUMNI: Viro ja vapaat työmarkkinat

26.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21/2006.

Viro liittyi virallisesti EU:n jäseneksi 1. toukokuuta 2004 yhdessä yhdeksän muun itäeurooppalaisen maan kanssa. Unionin jäsenyyden vaikutuksia ei voi lyhyellä aikavälillä vielä arvioida, mutta sillä on jo ollut kielteisiä vaikutuksia Viron työvoimaan. Työn epävarmuus, Pariisissa äskettäin pidetyn kokouksen teema, on hyvin tärkeä Viron lisäksi myös koko Euroopan näkökulmasta. Pieni, 1,4 miljoonan asukkaan Viro on herkkä pienillekin työvoiman muutoksille.


Neuvostoliiton romahdettua 1991 Virossa aloitettiin dramaattisesti soveltaa amerikkalaistyylistä uusliberalismia. Pian itsenäistymisen jälkeen 1994 maassamme siirryttiin progressiivisesta veromallista enintään 33 prosentin yksityisveroon ja liiketoiminnassa 26 prosentin tasaveroon. Nykyinen veroaste, 24 prosenttia, on tarkoitus laskea 20:een vuoteen 2009 mennessä.



* * * * *



Tänä päivänä Viron näkyvin anti Suomelle ovat matalapalkatut työntekijät, joiden lukumäärä kasvoi EU-jäsenyyden myötä. Suomen asettamat erilaiset ehdot ja rajoitukset eivät estä ihmisiä liikkumasta.


Oikeudet samoihin työoloihin, palkkaan, sosiaaliturvaan ja ammatilliseen järjestäytymiseen eivät toteudu, sillä edes Pohjoismaiden hyvin organisoituneet ammattiliitot eivät kykene tavoittamaan kaikkia paikallisia yrityksiä, jotka käyttävät epäinhimillisissä olosuhteissa laittomia itäeurooppalaisia työntekijöitä.


Eräät ulkomaiset ja vielä suuremmassa määrin paikalliset henkilöstövuokrausyritykset toimivat Virossa ja välittävät työvoimaa eri puolille Eurooppaa. Vuokratyöläisiä välitetään erityisesti rakennus-, palvelu ja insinöörialoilla. Virossa on pulaa samojen alojen työntekijöistä, eikä siinä kaikki. Sama ongelma vaivaa terveydenhoitoa, poliisia ja muitakin töitä, joilla palkkataso on noin 320 euroa kuukaudessa.



* * * * *



Eräs syy lähteä töihin Viron ulkopuolelle on maamme verotusjärjestelmä, joka ei anna turvaa työttömyyden sattuessa. Suurin osa ihmisistä ei halua työskennellä ulkomailla, vaan jättää Viron olosuhteiden pakosta. Huonon palkkauksen lisäksi syynä on Viron ammattiliittojen heikkous.


Nyt Viron hallitus kaavailee uutta lakia, joka heikentää ammattiliittoja entisestään. Jos lakiehdotus hyväksytään, ammattiliitot menettävät kaikki tiedotus- ja neuvontaoikeutensa. Vuonna 1993 perustettu työntekijöiden osallisuuteen perustuva järjestelmä muuttuu täydellisesti.


Viron erityispiirre on ollut, että sekä ammattiliitot että liittoon kuulumattomien työntekijöiden edustajat ovat yrityksissä yhtäläisin oikeuksin samalla viivalla. Hallituksen esitys muuttaa tilannetta siten, että vain ammattiliitoista riippumattomilla työntekijöiden edustajilla on oikeudet tiedonvälitykseen ja neuvontaan työpaikoilla. Ammattiliitoille jäisi vain oikeus kollektiiviseen sopimiseen ja riitatilanteiden ratkaisemiseen, nekin typistetyssä muodossa.



SIRJE KINGSEPP



Kirjoittaja on Viron vasemmistopuolueen puheenjohtaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!