VIIKON PAKINA: Vaalien varjossa
Presidentinvaalit olivat tavallaan voitto myös työväen edustajalle Olli-Pekka Kallasvuolle. Nokian toimitusjohtajan "lievä" veropetos jäi vaalihässäkässä vähälle huomiolle.
Kallasvuo yritti tuoda Sveitsistä yli 11 000 euron arvosta erilaista tavaraa ohi Helsinki-Vantaan tullin syyskuussa 2004. EU:n tullisäädösten mukaan unionin ulkopuolelta saa tuoda korkeintaan 175 euron arvosta ostoksia tullaamatta.
Kallasvuon vaatimattomiin tuomisiin kuului muun muassa kaksi kenkäparia, yhteisarvoltaan 600 euroa, 1 930 euroa maksanut pikkutakkia ja pukupaita, 1 486 euron hintainen kello, 5 400 euron antiikkikulho ja 1 580 euron hopeiset viinipullonaluset.
Kallasvuo sai "lievästä" veropetoksesta 31 000 euron sakot. Tieto pysyi poissa julkisuudesta, koska tapaus hoidettiin tullin, syyttäjän ja Kallasvuon kesken. Vaalikamppailun käydessä kuumana Helsingin Sanomat kertoi tapauksesta. Asiaa ei siis sivuutettu vaikenemalla, vaikkei paljon muutenkaan.
* * *
Ehkä valtamedia ei olisi Kallasvuota lahdannut, vaikkei vaaleja olisi ollutkaan.
Sillä, kuten pääjohtaja Jorma Ollila Nokian tiedotustilaisuudessa sanoi, Kallasvuon menettely oli "selvästi ajattelematonta, inhimillinen erehdys ja virhe".
Kallasvuon "ajattelematon inhimillinen erehdys ja virhe" johtui hänen itsensä mukaan siitä, ettei hän muistanut, että Sveitsi ei ole EU:n jäsenmaa. Mitenkäpä olisi muistanut, Nokiallahan on Sveitsissä vain laajaa liiketoimintaa?
Miksipä valtamedia ei olisi uskonut tekoa "inhimilliseksi erehdykseksi", kun jumalasta seuraava työväen edustaja Ollilakin uskoi.
Ja muistuttihan Ollila Kallasvuon pyytäneen anteeksi. "Olemme kaikki vastuussa teoistamme", "mutta meillä on myös oikeus saada anteeksi", Ollila korosti.
Sitä paitsi Kallasvuon vuositulot ovat vain runsaat miljoona euroa. Eikös sitä sanota, että perheellisen on pakko yrittää.
* * *
Yhtä anteeksiantavaisesti valtamedia ei suhtaudu Tarja Halosen närkästykseen häntä koskeneen juorutehtailun johdosta.
Sauli Niinistön kannattajat levittivät vaalikamppailun aikana juorua, että Halonen olisi vuonna 1976 vappupuheessaan ehdottanut Suomen liittymistä Neuvostoliittoon. Siis että hän olisi yllyttänyt valtio- ja maanpetokseen. Puhereferaatti oli muka julkaistu Tiedonantajassa.
Meiltäkin asiaa kyseltiin. Vastasimme, että juoru on täysin perätön ja ettei lehti olisi julkaissut kyseisenlaista ehdotusta, vaikka sen olisi esittänyt itse Taisto Sinisalo – mitä hän ei tietenkään olisi tehnyt. Silti juorun levittämistä jatkettiin.
Kun Halonen vaalien jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan paheksui juorutehtailua, Aamulehti pillastui: "Tällaisten purkausten jälkeen Halosen on turha odottaa, että myös Niinistön kannattajat pitävät häntä kansaa yhdistävänä presidenttinä."
* * *
Ajat ovat muuttuneet. Vielä 1970-luvulla olisi ollut poliittinen itsemurha ehdottaa maamme itsenäisyydestä ja omasta rahasta luopumista. 1990-luvulta lähtien siitä on tullut virallinen linja.